Ваљево пример добре праксе у Србији у интеграцији Рома

Почетак » Ваљево пример добре праксе у Србији у интеграцији Рома » Актуелно » Ваљево пример добре праксе у Србији у интеграцији Рома

Светски дан Рома 8. април, у Ваљеву је обележен низом пригодних програма. Тим поводом, организован је и коктел за ромске ученике и студенте, стипендисте града Ваљева, као и друге представнике ромске заједнице у Ваљеву, али и представнике из јавног и друштвеног живота. У име градоначелника града Ваљева др Слободана Гвозденовића, присутне је поздравио помоћник градоначелника Мирослав Пимић.

„Драги наши пријатељи и суграђани, у име градоначелника Ваљева желим да вам се захвалим што сте данас овде да обележимо Светски дан Рома. Ваљево је град који је пример добре праксе и сарадње са ромском популацијом. Својим буџетом опредељујемо значајна средства за помоћ ромској популацији. Сигурно је да ћемо и даље наставити у овом правцу“, истакао је помоћник Пимић.

Председник Комисије за праћење и имплементацију декаде Рома Радоица Рстић, оценио је овом приликом да се град Ваљево може похвалити добрим програмима и пројектима који су намењени интеграцији припадника ромске популације.

“ Град Ваљево је од стране Тима за смањење сиромаштва у Владе Србије и Европске комисије је похваљен као пример добре праксе у Србији. Сваке године бележимо пораст броја ученика средње школе и студената из ромске националне мањине. Сваке године издвајамо 3.250.000 динара за образовање Рома и ове године имамо 56 ученика који примају стипендију града Ваљева. Образовање Рома је кључна ствар у смањењу сиромаштва.  Мобилни тим је обишао сва неформална и формална ромска насеља и у сарадњи са хуманитарном организацијо „ЕХО“ из Новог Сада урађено је истраживање о квалитету живота у 48 стамбених јединица у којима живе Роми. Град Ваљево финансира 6 педагошких асистената у основним школама и то се показало као добро. Град финансира здравственог медијатора у Дому здравља Ваљево који усмерава припаднике ромске популације како да остваре здравствену заштиту. Имали смо стоматолошку недељу и организовано је да двадесеторо деце из насеља Балачка добије бесплатан стоматолошки преглед. Град Ваљево је, као пример добре праксе, од стране Министарства просвете, у оквиру пројекта ДИЛС  2014. године добио на поклон мини бус за превоз ученика у Бранковини. Када су на терену уочљиви резултати, онда имате подршку свих релевантних институција“, рекао је Рстић.

Ромски координатор Дејан Маринковић указао је овом приликом на проблеме са којима се суочавају припадници ромске заједнице у Ваљеву. „Од проблема истичем тежак положај по питању образовања, изузетно тежак положај по питању становања. Неопходно је да град Ваљево прво усвоји Стратегију за инклузију Рома и Ромкиња и пратеће акционе планове. Очекујемо да ће ове године та стратегија бити усвојена. Мислим да смо срушили стереотипе да Роми неће да раде и да смо доказали да хоће да се образују, раде и постану добри порески обвезници и доприносе развоју наше државе“, рекао је између осталог Маринковић.

Програм обележавања Светског дана Рома, у Ваљеву ће бити завршен концертом у недељу, 9. априла, који почиње у 19 часова у Центру за културу Ваљева (ЦЗК).  На концерту ће наступити КУД „Абрашевић“ са фолклорном секцијом, најбољи ученици Музичке школе „Живорад Грбић“ који су освајачи многих награда, оркестри „Старе стазе“, „Рандеву“ и оркестар ОШ „Андра Савчић“,а улаз је бесплатан.