Ваљево пример добре праксе

Почетак » Ваљево пример добре праксе » Вести » Ваљево пример добре праксе

„Ваљево предњачи у односу на друге градове и општине Србије у пласирању информација од јавног значаја“, оценио је Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја на једнодневном семинару одржаном у Ваљеву. „Ситуација у Србији  је таква да и даље постоје институције и појединци који не желе да саопште информације које се од њих траже“, рекао је Шабић. „Много би боље било када би подаци од значаја били транспарентни и лако доступни, јер онда не би имали случај директора Аеродрома „Никола Тесла“ у Београду Бојана Кришта. Број предмета који ми добијамо расте из дана у дан и у овом тренутку их има око 5000, од тога је преко 700 нерешених, јер канцеларија повереника у Београду има само 7 запослених правника“, нагласио је Шабић. „Са тако малим бројем људи биће говото немогуће радити очекиваном динамиком имајући у виду и чињеницу да ћемо добити још једну принадлежност када почне да се примењује Закон о заштити података о личности, што се очекује већ од 1. јануара наредне године“.

Управо зато ће од непроцењиве важности бити што квалитетнији рад овлашћених лица у локалним самоуправама, оценио је Шабић и изнео податак да је чак 96% жалби грађана упућено поверенику због тога што локална администрација игнорише захтеве, а грађани као порески обвезници имају право да располажу информацијама о томе како се троше буџетска средства, оценио је Шабић.
На семинару у Ваљеву који је организовала Стална конференција градова и општина, осим Родољуба Шабића, предавачи су били и Немања Ненадић из организације „Траспарентност Србија“ који је говорио о неодостацима правног поретка у области слободном приступу информацијама од јавног значаја, мр Дејан Миленковић из Комитета правника за људска права који је говорио о односу права на приватност и Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја и Вукајло Ненадовић, овлашћено лице града Ваљева који је пренео искуства за поступање по захтевима овлашћеног лица на локалном нивоу. Семинару је присуствовало 15 овлашћених лица за поступање по захтевима за слободан приступ информацијама од јавног значаја из Лознице, Ужица, Чајетине, Крупња, Обреновца, Лазаревца, Богатића, Горњег Милановца, Уба, Љига и Осечине.

Leave a Comment