Ваљево се представило на Сајму локалнe самоуправе

Почетак » Ваљево се представило на Сајму локалнe самоуправе » Вести » Ваљево се представило на Сајму локалнe самоуправе

Други сајам локалне самоуправе Републике Србије, који се одржава од 10. до 12. новембра у новобеоградској „Хали спортова”, отворио је јуче председник Србије Борис Тадић, а на свечаном отварању говорили су и градоначелник Београда Драган Ђилас и министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић.

Представници 90 градова и општина окупили су се у Београду, како би разменили искуства и утврдили могућности нових облика сарадње. На овогодишњем сајму учесници су бројнији него прошле године.
 
Отварајући Сајам, Борис Тадић је истакао да су проблеми локалних заједница у Србији различити,
јер има великих различитости не само по природним богатствима и крајолику него и по економским условима живота.
 
“Зато је веома важно упутити поруку да смо солидарни и због тога и постоје овакви сајмови. На њима се размењују искуства, али и сам сусрет отвара перспективе. Наша држава не поседује велику количину новца јер смо изашли као сиромашно друштво из ранијих деценија и нажалост немамо онолике инфраструктурне инвестиције колико би требало, те и дан-данас завршавамо, примера ради, путеве чија је градња започета пре четрдесет година. Живимо у комплексним околностима и проблеми не могу одмах да се реше. Ипак, држава је одлучила да се не задужује неконтролисано попут неких других, не срља и води рачуна о граници да јавни дуг не оптерећује друштвени производ. Чинимо напор да зарађујемо само онолико колико производимо и тај напор мора да да резултат. Плате запослених су мале, али то је инвестиција у њихову децу јер на тај начин креирамо реалну привреду и има шансе да за неколико година она буде просперитетна”, казао је Тадић и позвао на посебну солидарност са Краљевчанима.
 
Министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић је подсетио да је прошле године на овом Сајму било 75 јединица локалне самоуправе, а да их је данас 90 и најавио да ће најсиромашнијим општинама у земљи бити враћена трансферна средства, „а осталима, уколико не буду враћена, биће засигурно већа него ове године“.
 
Град Ваљево је на овогодишњем Сајму представио планове и конкретне кораке које чини како би коначно дошао у посед локације “Стефила” за будућу индустријску зону града. Посетиоци Сајма су могли да се упознају са карактеристикама локације, степеном комуналне опремљености, процедурама које очекују потенцијалне инвеституре, али и да поразговарају са челницима града око конкретних тема.
 
Град Ваљево је представио и пакет модернизованих услуга које се нуде грађанима. Поред умрежавања града у јединствену националну базу матичних књига, у оквиру које је могуће у Ваљеву, као и у још четири града добити изводе из матичних књига, Ваљево се представило и активностима Пореског одељења које се односе на отпис камате на локалну порезе.
 
Представљен је и пакет социјалних услуга, по којима Ваљево предњачи у Србији. Након отварања Дневног боравка за децу са посебним потребама и Клуба за особе са инвалидитетом, ове године Ваљево финансира и обуку за гестовни говор, а велика средства из буџета града се издвајају за редовне активности услуга из ове области.
 
Ненад Бранковић и Никола Радојичић из Одељења за локални развој, привреду и комуналнепослове, одржали су презентацију града, представивши инвестиционе потенцијале, пољопривреду и  туризам. 
 

 

Leave a Comment