Ваљево се представља на Сајму туризма у Београду

Почетак » Ваљево се представља на Сајму туризма у Београду » Актуелно » Ваљево се представља на Сајму туризма у Београду

Туристичка организација Ваљева и Град Ваљево и ове године се представљају на 40. Међународном сајму туризма, који је отворен у четвртак у Београду.

На једној од најлепших локација овогодишњег Сајма, у непосредној близини штандова Туристичке организације Србије, Канцеларије за Косово и Метохију и Града Београда, налази се лепо опремљен и веома информативан штанд града Ваљева. Првог дана Сајма, овај штанд су посетили бројни посетиоци који су  желели да добију информације о Дивчибарама, реци Градац, ваљевским планинама, али и самом граду Ваљеву. Дељен је промотивни материјал, а емитовани су промо филмови о граду Ваљеву, реци Градац, језеру „Стубо-Ровни“ и Дивчибарама.

На штанду Туристичке организације Ваљева, заједнички су своје смештајне капацитете представили хотели „Дивчибаре“ и „Хеба“ са Дивчибара и ваљевски „Омни центар“. На штанду бораве и представници осталих угоститељских објеката са Дивчибара и из Ваљева.

Директорка Туристичке организације Ваљева Ана Марковић је рекла да се представљају сви они потенцијали које поседујемо: „Акценат је на манифестацијама као што су „Тешњарске вечери“, Фестивал дуван чварака и Џез фест, али и осталим манифестацијама у Ваљеву и на Дивчибарама. Уз бројне контакте и састанке, разговарамо са посетиоцима Сајма, како бисмо их у што већем броју привукли да посете садржаје у нашем крају.“

Ове године су први пут неколико месеци пре одржавања најважнијих градских манифестација објављени тачни термини, а ускоро ће бити објављени и програми и учесници. То ће омогућити да потенцијални посетиоци могу на време да планирају свој долазак, али и да понуђени програми привуку још већи број гостију. Благовремено оглашавање и промовисање манифестација ће од сада постати пракса организатора, чиме се омогућава Туристичкој организацији да правом  кампањом допринесе да се на време чује о овим манифестацијама, које из године у годину бележе све већи број посетилаца.

Славен Баточанин, у име организатора Фестивала дуван чварака, је рекао да ће сајамске дане искористити да се обиђу штандови и контактирају организатори сличних манифестација, како би се касније могла обићи Србија и промовисати ваљевски фестивал који побуђује све више пажње ван Ваљева.

„Разменићемо информације ко код њих долази, разменићемо адресе наших и њихових излагача. Циљ је да направимо фестивал бољи него икада. На последњем фестивалу је било 80 оранија и 150 излагача. Идемо на бар дупло већи број ове године, јер ће фестивал трајати два дана, 6. и 7. октобра“, рекао је Баточанин.

Весељко Белушевић из Центра за културу је рекао да је као ретко када до сада, већ око Нове године донета одлука о терминима манифестација, што је омогућило да ваљевски програми уђу у календар туристичких манифестација Србије.

„Тешњарске вечери ће ове године бити од 3. до 11. августа. Уз помоћ ТОВ и Града користимо и ову прилику да испромовишемо ове наше манифестације.  Град је ове године определио 7 милиона динара, а припремамо нови концепт“, изјавио је Весељко Белушевић и најавио да ће се ускоро упутити јавни позив да сви они који имају предлоге како би требало да изгледа ова највећа градска манифестација, пошаљу своје идеје, јер су се стекли услови да се нешто промени у организацији  летњег фестивала.

Љубиша Милутиновић, из Плесног студија „М“, каже да ће у години када обележавају 20 година постојања и 10 година школе модерног балета, бити организован 28. јула 3. Ди фест на Дивчибарама, а 3. новембра 4. Фестивал плеса модерног и џез балета „Играј, играј“.

„Ове године смо припремили изненађења када су у питању ове манифестације, нарочито јер је ово наша година јубилеја. Приметили смо да на Дивчибарама нема присутних манифестација у којима деца имају значајну улогу. Решили смо да ове године акценат целе манифестације буде на деци и програмима намењеним деци. Ту ћемо имати културно-забавни програм, фолклор, балет и неке друге садржаје. Са  нашим пословним партнерима и спонзорима ћемо обезбедити новац, како бисмо ангажовали неку велику звезду, која би сигурно привукла још већи број туриста на Дивчибаре“, закључио је Љубиша Милутиновић из „Студија М“.

Милан Ђурђевић, уметнички директор Џез феста у Ваљеву је рекао да ће ове године Џез фестивал бити специфичан из много разлога.

„За петнаестак дана ћемо имати ексклузиву и објавићемо имена учесника, а мислим да смо направили корак напред у односу на све што је рађено до сада. Сигуран сам да ће информација о учесницима бити много већа од очекивања људи у Ваљеву, јер су у питању нека имена која нико не може да претпостави да ће доћи у Ваљево.  Џез фестивал се одржава од 24. до 26. маја и имаћемо два велика концерта, три бине. Надам се да ћемо следеће године отворити још две бине у граду, тако да за пар година, ако издржимо све ове турбуленције око нас, од Ваљева ћемо направити велики регионални џез центар и да ће то можда бити и највећи бренд града. Овако како ствари фунцкионишу у вези уметника који се појављују на Џез фесту, постављамо озбиљне референце. Наравно и када је публика у питању,  негујемо је и стварамо и Џез фестивал ће сигурно бити нешто најбоље што Ваљево може да понуди“, нагласио је Милан Ђурђевић, фронтмен популарне групе „Неверне бебе“, а од прошле године и уметнички директор Ваљевског џез феста.

Сајам туризма у Београду отворила je премијерка Србије Ана Брнабић, а присуствовали у мнинистар трговине, турзма и телекомуникација Расим Љајић, градоначелник Београда Синиша Мали, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, али и бројне друге значајне личности из Србије и света. Сајам туризма ће трајати до недеље, 25. фебруара. Током свих дана трајања Сајма, штанд Туристичке организације Ваљево ће бити отворен и на располагању посетиоцима.