Ваљево системски решава проблеме паса луталица

Почетак » Ваљево системски решава проблеме паса луталица » Актуелно » Ваљево системски решава проблеме паса луталица

Град Ваљево спада у групу градова, где се добро решава проблем паса луталица, јер је локални правилник о овој теми усклађен са препорукама које је дала Република Србија, НАЛЕД и друге релевантне организације. Наш град је био пример другим градовима који добро раде, попут Београда, Панчева, Суботице, Кањиже, Богатића, Аде, Ковина и који добро сарађују са републичким организацијама и надлежним министарствима у решавању проблема паса луталица, речено је на састанку који је јуче одржан у Палати „Србија“.

Састанак су организовали НАЛЕД и Организација за поштовање и бригу о животињама- ОРЦА, у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде и Министарством државне управе, а у име града Ваљева су учествовали Милан Гајић, председник Комисија за утврђивање основа и висине накнаде штете настале услед уједа паса луталица и Дарко Костић, градски правобранилац.

Анализирана је ситуација у Србији и предложене мере како би се ублажиле последице, јер све локалне самоуправе имају бројне проблеме са псима луталицама, а велика су издвајања из буџета за надокнаду штете.

Указано је на проблеме лажирања уједа, јер је примећено да се појављују захтеви грађана које пси „редовно“ уједају. С тим у вези ће се и у Ваљеву пооштрити контрола не само власника паса, већ и лекара који издају уверења о повредама грађана и ветеринара који често констатују да су овце које су напали пси биле сјагњене.

Ваљево је похваљено због измена правилника, којим је у складу са законом и добром праксом регулисана ова област. Мере које је предложила Република Србија и ОРЦА, у Ваљеву се спроводе скоро стопостотно, констатовано је на састанку.

Потребно је још једном подсетити да је у ваљевском правилнику рок за пријављивање уједа паса 24 сата. Уколико је грађанин због повреда смештен у болницу, тада се рок за пријављивање продужава на 72 сата, а повреду може пријавити и неко други, а не искључиво повређени грађанин.

На јучерашњем састанку је речно да је држава Србија, преко својих министарстава решена да се озбиљно укључи у решавање проблема и да ће помоћи локалним самоуправама на све начине.

Један од предлога, који се чуо на састанку, је да се напуштање животиња, које је сада прекршај, изменама закона уведе у област кривичног дела.

Састанку су присуствовали министар Бранислав Недимовић, члан УО НАЛЕД-а Владан Васић, директор организације ОРЦА Елвир Буразеровић и други.