Ваљево слави Друге Тројице

Почетак » Ваљево слави Друге Тројице » Вести » Ваљево слави Друге Тројице
Овогодишња прослава градске славе, Духовског понедељка, почиње у 8,30 сати светом архијерејском литургијом, која ће се служити у Храму Васкрсења Господњег. У 10 сати ће кренути Духовска литија испред Храма Васкрсења Господњег, потом Синђелићевом па кроз Карађорђеву, до Улице војводе Мишића и Храма Покрова Пресвете Богородице. Након урезивања записа и резања славског колача предвиђено је и обраћање градоначелника Ваљева Станка Терзића и епископа Милутина грађанима окупљеним у порти Цркве. Предвиђено је послужење житом и славским колачем, а након тога биће изведен културно уметнички програм, речено је на данас одржаној конференцији за новинаре.
У најави славе, заменик градоначелника Ваљева Витомир Митровић и представник свештенства Милован Теовановић позвали су грађане, да се на дан славе Друге Тројице придруже литији и тако, као и сваке године уприличе да слава града буде свечана.
О детаљима читавог православног обреда говорио је старешина Храма Васкрсења Господњег Милован Теовановић. Празник Свете Тројице или Духови је један од већих господњих празника. Овај празник у цркви називамо још и рођењем Христове цркве. Град Ваљево прославља Друге Тројице као своју славу, као свог заштитника и тада кроз град улицама пролази једна свечана литија која симболише молитвени хор којим се свештеници моле да бог пошаље благу кишу на поља усеве и винограде, како би ова година била благородна.Након 55 година прва свечана литија је обновљена 1996.године, када су свету архијерејску литургију служили садашњи епископ банатски Никанор и епископ средње западноамерички Лангин.
 

Leave a Comment