Ваљево стипендира 56 ромских ученика и студената

Почетак » Ваљево стипендира 56 ромских ученика и студената » Актуелно » Ваљево стипендира 56 ромских ученика и студената

 

Основци и средњошколци, као и студенти државних факултета, који су ромске националности, данас су добили решења за стипендије, које ће са 1.100.000 динара финансирати град Ваљево у школској 2016/2017. години. Ове школске године Град Ваљево ће стипендирати 56 ученика и студената.

У износу од 3.000 динара биће стипендирано четворо ученика основних школа, са 3.500 динара 45 уечника средњих школа, а са 6.000 динара седам студената.

На свечаности која је одржана у Скупштини града Ваљева, ученике ромске националнисти и њихове родитеље поздравили су помоћник градоначелника Ваљева Мирослав Пимић и Радоица Рстић, преседник Комисије за праћење и имплементацију декаде Рома. Они су том приликом истакли да град Ваљево из године у годину, од 2011. године, када је усвојен Локални акциони план за унапређење положаја Рома у Ваљеву, повећава средства за подстицај образовања Рома.

„Број деце која настављају да се школују, сваке године се повећава. У години када је почео да се спроводи Локални акциони план, било је 20 средњошколаца и 4 студената. Ове  школске 2016/2017 године имамо 45 средњошколаца, 4 основца и 7 студената“, рекао је Рстић.

Он је истакао да је Комисија за имплементацију и праћење декаде Рома изменила критеријуме за стипендирање ученика и студената у погледу просека у школи. „Тиме смо још више подстакли ученике, а самим тим и повећали обухват стипендиста. Просек је до ове године био 3,51, тј. врло добар успех у средњој школи. Ове године смо одлучили да искључимо просек и да сваки ученик ромске националне мањине који упише средњу школу, добије стипендију у висини од 3.500 динара, у трајању од 10 месеци. Приметили смо да је прошле године био мањи број ученика који уписију средњу школу и на тај начин смо хтели да их додатно мотивишемо. Ове године ћемо стипендирати четворо ученика осмог разреда, који имају просек већи од 3,51. Сви студенти који упишу државни факултет, остварују право на стипендију од 6.000 динара месечно. Ученици основних школа ће добијати 3.000 динара месечно, а њима, као и средњошколцима ће бити исплаћене три заостале стипендије од септембра месеца“, рекао је Радоица Рстић и нагласио да је Локални акциони план за унапређење образовања Рома  изузетног значаја.

„Град и градоначелник су препознали значај улагања у образовање Рома, јер се сваки уложени динар вишеструко враћа и ромској заједници и граду Ваљеву. Важно је да се Роми образују и свима је познато да се данас тешко долази до посла, а нарочито припадници ромске мањине. Град Ваљево је то препознао и сваке године се повећавају средства и број ученика који се стипендира. На тај начин хоћемо да мотивишемо ромску заједницу да се школују, да воде децу у школу, да би та деца сутра имала занимање, јер ће тада лакше долазити до посла, а самим тим неће бити социјални случајеви. Запамтите децо, образовање је нешто што улажете у будућност и драго ми је што вас данас видим у оволиком броју, а надам се да ће вас идуће године бити још више“, рекао је Радоица Рстић, председник Комисије за праћење и импментацију декаде Рома града Ваљева.

Град Ваљево је у 2016. години издвојио 1.100.000 динара за образовање Рома, а идуће године биће издвојен дупло већи износ- 2.200.000 динара, што ће омогућити да се реализују бројне активности.

„Планирали смо награде за одличне ученике на крају школске године. Ово је додатна мотивација да се потрудите и остварите добре резултате. Град је планирао да дуплира средства и на позицији ужина за предшколце и за то је планирано 500.000 динара у 2017. години, у односу на 250.000 у овој години. Издвојили смо 200.000 динара за набавку школског прибора у 2017. години за ученике ромске националне мањине. Ове године истиче Локални акциони план, а на првој наредној седници Скупштине ће план бити продужен. За 2017. годину смо планирали да приступимо изради Стратегије за социјално укључивање и стратегију Рома. Желимо да, када је у питању унапређење положаја ромске националне мањине, донесемо Стратегију, која ће бити свеобухватна за образовање и запошљавање Рома. Министарство просвете сваке године својим програмом стипендира ученика ромске националне мањине. Пошто је то изостало ове године, ми смо повећали средства и показали одговоност, јер смо преузели да стипендирамо све те ученике“, рекао је Радоица Рстић.

Дејан Мариновић, члан Комисије испред ромске заједнице захвалио се граду Ваљеву што је препознао тежак положај Рома.

„Све потребе које су изнели педагошки асистенти, здравствени медијатори, представници Центра за социјални рад и сви ми који радимо са ромском заједницом да покушамо решимо њихове проблеме и потребе деце, препознао је град Ваљево. Драго ми је да вас видим у оволико броју и захваљујем се Граду који је свестан значаја подстицања образовања ученика. Значајно је што су спуштени критеријуми, тако да сви који упишу средњу школу добијају стипендију и надам се да ће то и потрајати“, рекао је Дејан Маринковић.

Мирослав Пимић, помоћник градоначелника Ваљева је истакао да је за реализацију програма социјалне и дечје заштите у буџету града Ваљева издвојено 146.504.000 динара, што је 5,35% укупног буџета града за 2016. годину.

„Финансирана су права по Одлуци о социјалној заштити града Ваљева са 30.000.000 динара, права на новчану помоћ незапосленим породиљама са 30.000.000 динара, право на накнаду трошкова боравка трећег детета у Предшколској установи са 7.800.000 динара, финансијска подршка за подстицање рађања деце (трошкови вантелесне оплодње) 3.820.000 динара, делатности Центра за социјални рад 13.741.000 и активности Црвеног крста 1.900.000 динара, финансирана је Народна куњиња за 500 корисника са 11.710.000 динара, као и дотације социо-хуманитарним удружењима путем конкурса, са 7.000.000 динара. Стална конференција градова и општина (СКГО) Ваљево је истакла као пример како се спроводи социјална заштита“, закључио је помоћник градоначелника Мирослав Пимић.