Ваљево стипендира 60 ученика и студената ромске националности

Почетак » Ваљево стипендира 60 ученика и студената ромске националности » Актуелно » Ваљево стипендира 60 ученика и студената ромске националности

Ученицима основних, средњих школа и студентима ромске националности града Ваљева данас су додељена решења о стипендирању у школској 2017/2018. годину. Право на стипендију остварило је 60 ученика и студената, од чега четворо основаца, 45 средњошколаца и 11 студената.

Председник Савета за социјалну политику града Ваљева Радоица Рстић изразио је задовољство што се из године у годину повећава број ученика, а нарочито студената ромске националности, које стипендира Град, јер је то један од показатеља добре социјалне политике града Ваљева.

„Локални акциони план за образовање Рома почео је да даје резултате. Сваке године се повећава број деца која су обухваћена тим планом. Град Ваљево за овај план издаваја  3 милиона и 250 хиљада динара. Морам да истакнем  да је ове године значајно повећан број студената, што је јако добро за ромску популацију и број од 11 студената је заиста импозантан. Услови конкурса за стипендије се нису мењали, чак су у неким сегментима и либерализовани. Сви ученици који заврше седми разред основне школе са просечном оценом већом од 3,5 остварују право на стипендију за школску годину 2017/2018 у износу од 3.000 динара. Ученици ромске националности који упишу средњу школу, без обзира на успех, остварују право на стипендију у износу од 3.500 динара месечно. Студенти који су уписали факултетете или високо образовне установе чији је оснивач Република Србија добијају стипендије у износу од 6.000 динара у трајању од годину дана. У оквиру Локалног акционог плана за образовање Рома обезбеђена је  и бесплатна ужина за све предшколце,а за новогодишње празнике биће обезбеђено 400 пакетића за децу ромске националности,“ изјавио је Рстић.

„Стипендија ми много значи за моје даље школовање јер су ми родитељи незапослени и овом приликом се захваљујем Градској управи и трудићу се да оправдам њихово поверење,“ изјавио је Марсел Павловић, ученик 8. разреда ОШ „Прота Матеја Ненадовић“ из Бранковине.

Педагошки асистент Зоран Петровић изразио је задовољство поводом одличне реализације Локалног плана и повећања броја стипендиста.