Ваљево у групи општина са повољним пословним окружењем

Почетак » Ваљево у групи општина са повољним пословним окружењем » Вести » Ваљево у групи општина са повољним пословним окружењем
Национална Алијанса за локални економски развој (НАЛЕД), данас организује свечано потписивање Споразума о цертификацији са 15 локалних самоуправа у Србији које су одабране за учешће у програму Цертификације општина са повољним пословним окружењем. Тим поводом ће у Инђији, у 13 сати помоћник градоначелника Ваљева Радивоје Милутиновић присуствовати потписивању овог споразума, као представник Ваљева, које је уврштено у групу од 15 градова.
Програм цертификације је процес који промовише стандарде и омогућава оцену квалитета услуга и информација које локалне самоуправе пружају привредницима. Стварање привлачне пословне климе не значи само да се нуде финансијске повластице инвеститорима. Иако је то важан део одлуке, инвеститори узимају у обзир и квалитет комуникације коју остварују са локалним властима, професионализам, прецизност, као и утисак и очекивања о могућем партнерском односу у будућности. Инвеститори вреднују реално представљену слику о локалној средини и предвидљивост потребног времена и новца који је потребан за различите поступке, почев од регистрације предузећа, преко изградње објекта, повезивање на енергетске и комуналне системе снабдевања и запошљавање радне снаге. Цертификација општина значи испуњење одређених стандарда, тј. одређену гаранцију да ће постојећи привредници, као и потенцијални инвеститори, добити услуге и информације на начин који олакшава послове и активности које спадају у надлежност локалних самоуправа у Србији.
Намена креатора Програма цертификације је да сам процес и чин доделе цертификата представља подстицај локалним самоуправама за даље унапређење. Програм цертификације општина са позитивним пословним окружењем је јединствен у нашој земљи, па је и важност успеха ове иницијативе већа.
Домаћин данашњег свечаног догађаја биће Горан Јешић, председник општине Инђија и члан НАЛЕД-а али и представник једна од прве три цертификоване општине у Србији, поред Лознице и Крагујевца. Међу гостима који ће такође уприличити овај догађај биће Млађан Динкић, министар економије и регионалног развоја, Владимир Чупић, председник УО НАЛЕД-а, Џенифер Браш, заменица амбасадора САД и високи представници државних институција, инвеститора и партнера.
 

Партнери на програму цертификације су поред НАЛЕД-а, Министарство економије и регионалног развоја, СИЕПА, Покрајински секретаријат за локалну самоуправу и међуопштинску сарадњу и УСАИД/МЕГА Програм за подстицај економском развоју општина.

Leave a Comment