Ваљевo у међународном пројекту Мрежа индустријских заједница – Реиндустријализација Европе

Почетак » Ваљевo у међународном пројекту Мрежа индустријских заједница – Реиндустријализација Европе » Вести » Ваљевo у међународном пројекту Мрежа индустријских заједница – Реиндустријализација Европе
Град Ваљево од октобра 2014. године учествује у међународном пројекту – Мрежа индустријских заједница: Грађанско друштво за реиндустријализацију Европе (Industrial Communities Network ICED: Civil Society for Re-industrialization of Europe) у оквиру Програма “Европа за грађане”. Пројекат се финансира из фондова Европске уније.
 
Носилац пројекта је DELTA PARTNER из Пољске, а Град Ваљево учествује као партнерски град на пројекту, заједно са још 9 градова из Пољске, Чешке, Словачке, Француске, Немачке и Словеније. Пројекат се реализује до јануара 2016. године. Пројектом је предвиђено да се између осталог, током 2015. и почетком 2016. године одржи и 7 састанака, конференција на различите теме у 7 партнерских градова, учесника на пројекту.
 
Већ су одржане конференције у три града. У јануару 2015. одржана је конференција у граду Јастшембје-Здрој, Пољска, на тему «Развојна стратегија за индустријске градове». У марту је у Приевидзи, у Словачкој, одржана конференција  на тему «Одрживи развој за индустријске градове». Од 7. до 10 маја у Француској, у граду Туркоан одржана је трећа међународна конференција на тему реиндустријализације и корпоративне друштвене одговорности.
 
Град Ваљево ће половином јула 2015. године бити домаћин међународне конференције на тему реиндустријализације, стварање добре пословне климе, привлачења инвестиција, подршке постојећој привреди, размене примера добрих пракси, унапређења сарадње између партнерских градова и развоја заједничких пројеката и конкурисања код фондова Европске уније и других донатора. Учесници конференције су партнерски градови на овом пројекту из поменутих шест држава Европске уније. Сви трошкови организације конференције ће бити покривени из буџета пројекта.
 
Поред конференције у Ваљеву, до краја пројекта планиране су и конференције у Ибенбирену, Немачка, у Велењу, Словенија, и у граду Хавиров у Чешкој Републици.
 
Идеје и циљеви овог пројекта су:
 
1. Да се отвори расправа о процесу реиндустријализације у партнерским градовима градовима
 
2. Да се идентификују фактори који спречавају развој индустрије у градовима
 
3. Да се подстакну структурне промене у градовима и општинама које учествују
 
4. Да се покрену питања о улози локалне самоуправе у стварању добре инвестиционе климе
 
5. Да креирају основе дуготрајне сарадње у мрежи од 11 индустријских градова и невладиних организација из Пољске, Немачке, Чешке, Словачке, Француске, Србије и Словеније.
 
6. Да се укаже на могућности екстерних извора финансијске подршке за индустријске инвестиције
 
7. Да подржи развој цивилног друштва и окупљање грађана из држава чланица ЕУ и  Републике Србије да размењују искуства и знања како да се олакшају друштвена и економска питања процеса реиндустријализације у бившим индустријским центрима.
 
Дугорочни резултат пројекта је да се створи међусекторска мрежа између индустријализованих градова, партнерских градова на пројекту, у којој ће партнери моћи да размењују знања, искуства и добре праксе о питањима индустријализације и реиндустријализације, подршке привреди, привлачењу инвестиција, као и да успоставе и унапређују сарадњу на пројектима од заједничког интереса и да конкуришу за средства код фондова Европске уније.
 

Leave a Comment