Ваљево у понедељак обележава своју славу

Почетак » Ваљево у понедељак обележава своју славу » Вести » Ваљево у понедељак обележава своју славу

 

Слава града Ваљева Друге Тројице- Духовски понедељак обележава се у понедељак, 20. јуна. Тог дана ће у Храму Васкрсења Господњег, у 8.30 часова, почети Света архијерејска литургија. Након ње, у 10.00 часова креће Духовска литија улицама града- Синђелићевом, Крађорђевом и Улицом Војводе Мишића, до Храма Покрова Пресвете Богородице, где ће у порти бити ломљен славски колач и урезан запис у стари храст.

Жарко Ковач, заменик градоначелника Ваљева и председник Организационог одбора за обележавање славе града позвао је суграђане да се у што већем броју укључе у славску литију.

„То је слава свих грађана Ваљева и позивамо их да узму активно учешће у слави свог града. Усвојили смо предлог грађана, да осим овог обредног дела који се односи на литургију, литију и резање славског колача, одлучили смо се да испред Центра за културу приредимо прославу, која ће почети у 12.00 часова“, рекао је Ковач.

Протојереј-ставрофор Драгомир Јовановић, старешина Храма Покрова Пресвете Богородице нагласио је да ће овогодишња литија бити 20. по реду, која се одржава у Ваљеву.

slava_kzn

„Овај празник је посвећен Господу Исусу Христу, који је 50. дан по васкрсењу и 10. дан по вазнесењу обећао својим ученицима да ће послати Духа Светога. То се и десило, јер су свети апостоли тада били сабрани у Јерусалиму, у Горњем Сиону. Дух Свети је сишао у виду огњених језика, уз јак ветар. Пошто је било много окупљеног народа, а свети апостоли су говорили на различитим језицима, свако је могао да разуме веру. Тада је апостол Петар у говору пред 3000 људи крстио и проповедао хришћанску веру целом свету. Тако се испунило оно што је Исус обећао својим ученицима. Црква Духа Светога је почела да дејствује, јер је апостол Петар ватерном речју придобио доста народа. Силаском Духа Светога на апостоле, завршено је оснивање цркве Христове, или царства Божјега на земљи. Од тог момента, Христ је почео да живи пуним животом, да расте, примањем к себи других душа. Тако се и овај празник сматра рођењем цркве Христове. На сам дан педесетице, на богослужење се заједно са Светом литургијом повезује и Свето вечерње богослужење, где се плету венци и носе кући, стављају се на иконе и кандило. Зеленило обавија природу, а Дух Свети обавија наше душе и целокупна бића. После литургије, служи се молитва Светоме Духу, на којој се клечи и праве се венци од траве и цвећа. Позвао бих благоверни наш народ да тог дана сви изађемо и да увеличамо нашу славу, да наш град добије своју пуноћу“, рекао је отац Драгомир.

У подне ће на Платоу Центра за културу бити одржан концерт ваљевских културно-уметничких друштава и локалних рок бендова.

„Очекује нас концерт свих фолклорних ансамбала у Ваљеву ваљевских културно-уметничких друштава. Након тога ће наступити четири бенда: Миле Јелић, Бранко Поповић, Лазар Аврамовић и Пеђа пилот са својим бедновима. Планирамо да програм траје три сата, од 12 до 15 часова. Биће цистерна са Ваљевским пивом, а за оне који не пију пиво, биће послужени сокови“, рекао је Милош Смиљуанић, директор Центра за културу Ваљева.

Због славске литије, од 9 до 11 часова, на кратко ће бити затваране за саобраћај улице куда ће проћи литија- Синђлићева од новог храма, Карађорђева и Улица Војводе Мишића до старе цркве.