Ваљево у Програму ЕXCHANGE 4

Почетак » Ваљево у Програму ЕXCHANGE 4 » Вести » Ваљево у Програму ЕXCHANGE 4
Међу десет градова и општина које су добиле подршку за своје програме, у оквиру Програма Европске уније EXCHANGE 4 је и Ваљево и то за фискалну децентрализацију, кроз олакшавање примене нових финансијских прописа у области програмског буџетирања, пореских администрација и алтернативних извора финансирања. Одељење за локални развој, привреду и комуналне послове града Ваљева је писало пројекат, који ће трајати до 31. марта 2015. године.
 
Делегација Европске уније у Републици Србији у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО) организовала је јуче у Београду церемонију потписивања уговора са градовима и општинама чији су пројекти одабрани за финансирање у оквиру грант шеме програма EU EXCHANGE 4. Град Ваљево је представљао градоначелник Станко Терзић.
 
EU EXCHANGE 4 је двогодишњи програм који финансира Европска унија, а спроводи Стална конференција градова и општина – Савез градова и општина Србије. Општи циљ Програма EU EXCHANGE 4 је да допринесе процесу стратешких промена на локалном нивоу кроз унапређење административних капацитета и ефикасности пружања услуга у јединицама локалне самоуправе у Србији, у складу са принципима реформе јавне управе, посебним националним политикама и праксом ЕУ.
 
У уводном делу скупа присутнима су се обратили проф. др Зоран Перишић, председник СКГО и градоначелник Ниша, Њ.Е. Мајк Давенпорт, шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, Игор Мировић, министар регионалног развоја и локалне самоуправе и Бранко Ружић, министар без портфеља задужен за европске интеграције.
 
„Ми смо уласком у овaј програм добили подршку за планирање и управљање финансијама, односно за израду програмско- капиталног буџета и тиме је Ваљево још једном потврдило континуитет добрих оцена од непристрасног регулаторног тела. То је практично признање за квалитетно и рационално управљање ресурсима града. Подсетио бих да смо пре две године управо ми поред Новог Сада добили врло висок кредитни рејтинг, а  ове године ће поново бити спроведена процена. Ова чињеница да смо међу само 10 градова у Србији показује да одговорно и рационално послујемо“, рекао је Станко Терзић.
 
Скупу су присуствовали представници градова и општина који су добили средства за реализацију пројеката и стручну помоћ у стратешком планирању и управљању финансијама.
 
ФОТО: СКГО
 
 

Leave a Comment