Ваљево у пројекту дигитализовања инвестиционих мапа

Почетак » Ваљево у пројекту дигитализовања инвестиционих мапа » Актуелно » Ваљево у пројекту дигитализовања инвестиционих мапа

Ваљево се укључило у пројекат „Унапређење пословне климе у Србији“, који у Србији спороводи Републички геодетски завод (РГЗ), а који је подржала Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (SIDA) и Агенција за картографију, катастар и регистрацију земљишта у Шведској (Lantmäteriet).

Циљ овог пројекта, у коме поред Ваљева, учествује још 10 општина и градова (Ариље, Бор, Врање, Књажевац, Ћуприја, Сомбор, Чачак, Пожаревац, Зрењанин и Пирот) је оснивање Националног регистра инвестционих мапа за креирање, управљање и мониторинг локација за инвестиције у Србији. То ће омогућити да све потенцијалне инвестиционе локације буду публиковане у дигиталној форми.

Након успостављања Националног регистра инвестиционих локација, потенцијални инвеститори ће моћи путем апликације да остваре комуникацију са органима локалне самоуправе и уложе инвестицију на одређену локацију.

Тим поводом су данас у Ваљеву боравили чланови две јединице пројектног тима, састављене од стручњака из Шведске и РГЗ-а из Србије. Они су партнерима из Ваљева представили пројекат и договорили његову реализацију.

Град Ваљево ће у овом националном регистру представити најмање 10 инвестиционих локација, од којих је једна на Дивчибарама. Након реализације пројекта, Ваљево ће постати регионални центар за околне општине, одакле ће преносити знања и искуства и помоћи и осталим локалним самоуправама да попишу и представе своје инвестиционе локације.

У Србији би за две године требало да буде успостављен национални регистар инвестиционих мапа, који ће на дигиталној платформи ГеоСрбија бити доступан свим грађанима и потенцијалним домаћим и страним инвеститорима.

Овај пројекат је једна у низу активности у просецу развоја електронске упрве Републике Србије и допринеће јачању економије засноване на знању и иновацијама. Он ће допринети у постизању одрживог и инклузивног економског раста у Србији, у унапређењу пословног амбијента, у повећању инвестиција и иновативности приватног сектора, у унапређењу транспарентности инвестиционог процеса и у унапређењу климе за прилив инвестиција. Такође, доприноси процесу евроинтеграција Србије и унапређује активности на реализацији Агенде одрживог развоја 2030 Уједињених нација и као такав је од изузетне важности за Владу Србије.