Ваљево у пројекту Европске уније

Почетак » Ваљево у пројекту Европске уније » Актуелно » Ваљево у пројекту Европске уније
image-0-02-05-57bf770072da97cfdb30033ea18a3b09acbaee5b16e627caedc722f867f989e3-Vimage-0-02-05-cfa3e4dc78ec2eda25cdba451ce9e8d21455ebb000463c4799be6bb5d5bd51da-V

Европска унија финансира са два милиона евра пројекат „Управљање људским ресурсима у јединицама локалне самоуправе“ у оквиру кога се реализује пројектна активност „Примена пакета подршке у 20 пилот општина, градова и градских општина“ међу којима је и град Ваљево.

Пројекат финансира Европска унија и Савет Европе из инструмента претприступне помоћи Европске уније, а реализује се у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина и Министарством државне управе и локалне самоуправе Владе Републике Србије.

У име градоначелника града Ваљева др Слободана Гвозденовића, Меморандум о разумевању и сарадњи, у оквиру реализације ове пројектне активности,  потписао је у Београду,  помоћник градоначелника Мирослав Пимић.

„Рок да се заврши пројекат је 20. децембар 2017. године, а потписивањем Меморандума убрзано ће се кренути у реализацију. Кроз пројекат ће се применити рационализација и едукација запослених у локалним самоуправама у циљу постизања бољег ефекта рада. Министарка Брнабић је најавила оснивање Националне академије за државну управу где ће се едуковати запослени и самим тим ћемо у локалним самоуправама добити професионални и стручни кадар. То је основни инструмент за спровођење рационализације у локалним самоуправама. Неће бити линеарног смањења броја запослених, јер ће се посебна пажња посветити свакој локалној самоуправи појединачно, а негде ће бити и повећан број запослених“, рекао је помоћник Пимић у изјави медијима након потписивања Меморандума.

Циљ пројекта је јачање капацитета, побољшање функционисања и ефикасности локалних самоуправа у Републици Србији у области политике управљања људским ресурсима кроз увођење модерних инструмената за унапређење политике управљања људским ресурсима.

Пројекат ће допринети ефикасној примени Закона о запосленима у јединицама локалне самоуправе и Стратегије стручног усавршавања запослених.

Приликом потписивања Меморандума, министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић, рекла је да су за овај пројекат аплицирале 93 локалне самоуправе у Србији, што говори у прилог чињеници да постоји велики интерес за програме усавршавања и побољшања  система руковођења људским ресурсима. У 20 пилот локалних самоуправа у априлу ће почети обуке запослених, најавила је министарка Брнабић.

Осим града Ваљева, у пројекат ЕУ су укључени: град Београд, градске општине Стари град и Савски венац, Ниш, Нови Сад, Крагујевац, Панчево, Краљево, Смедерево, Зрењанин, Чачак, Лозница, Пирот, Бач, Трстеник, Медвеђа, Рашка, Сврљиг и Бујановац.