Ваљево у ужем избору општина најбољих за инвестирање

Почетак » Ваљево у ужем избору општина најбољих за инвестирање » Вести » Ваљево у ужем избору општина најбољих за инвестирање

 

На финалном такмичењу локалних самоуправа у промоцији инвестиција „Инвестирајте у Србији“, које је данас одржано у београдском хотелу „Хајат“, Ваљево је ушло у најужи избор од девет градова, у конкуренцији 30 градова и општина. Ваљево се у сарадњи са фабриком расхладних уређаја “Горење Ваљево“ представило бројним посетиоцима овог Сајма и судијама, међу којима су представници неких од највећих компанија у Србији, као што су Ball Packaging, Microsoft, Телеком, као и економски аташеи иностраних амбасада, представници међународних организација, институција Владе и медија. Презентацију града и материјал, за овогодишњи наступ на такмичењу „Инвестирајте у Србији“ припремио је Одсек за локални економски развој Града Ваљева.
 
Победник овог такмичења је Вршац, другопласирани је Лесковац, а треће место је заузео град Ужице.
 
Такмичење које организује УСАИД-ов Програм подстицаја економском развоју општина – МЕГА, градови и општине су се представили у категоријама: најуспешнија општина/град у промоцији инвестиција; најбољи економски подаци; најбољи промотивни материјали; најбољи сајамски наступ; и најбољи партнерски подухват.
 
На свечаном проглашењу победника овог такмичења, које траје од 1. марта, говорила је амбасадорка САД Мери Ворлик, а награде најбољима су уручили министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић, потпредседник Владе Србије за европске интеграције Божидар Ђелић и министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић.
 
Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић, изразио је задовољством наступом Ваљева у овом такмичењу и нагласио да, иако се Ваљево касно укључило у Програм МЕГА (овогодишње такмичење је треће по реду), остварени су велики помаци.
 
„Велики је успех за нас што смо овако презентовали Ваљево и што смо ушли у ужи круг општина и градова. Од свих општина које су данас награђене, само је општина Бујановац у групи оних које су у МЕГУ ушле у овом последњем кругу, када и ми. Ми смо апсолутно задовољни како смо се припремили за ово такмичење, а нарочито смо задовољни што смо имали добар наступ заједно са великим инвеститором у нашем граду, фабриком „Горење“, чији је директор Мирко Межа, данас био са нама на штанду и настојао да еминентним судијама из света бизниса, дипломатије, политике и медија, предочи реалну слику и могућности инвестирања у Ваљеву“, рекао је градоначелник.
 
„Видимо да се енергија која је преко потребна нашој земљи, налази пре свега, на локалном нивоу. У годинама које долазе, наши најважнији кораци подразумевају много више активности на локалном нивоу. Прво, у складу са Уставом, морамо обезбедити законски оквир, који ће омогућити локалним самоуправама, располагање са њиховом имовином. До лета ове године ће напокон Влади Србије бити предложен Нацрт Закона о јавној својини. То ће омогућити локалним самоуправама да располажу са оним што је један од битних услова за привлачење инвестиција“, рекао је потпредседник Владе Божидар Ђелић.
 
Министар економије Млађан Динкић каже да ће се од априла месечно проверавати које институције су спровеле укидање прописа који отежавају пословање привреде. Динкић је рекао да су од 230 препорука које је Влада усвојила у јануару, у пракси спроведене само 23.
 
„Министарство економије ће од следећег месеца извештавати Владу Србије једном месечно ко није спровео препоруке које је привреда предложила за укидање непотребних процедура и прстом ћемо пред јавности уперити у оне које нису испунили обавезу“, рекао је Динкић. Према његовим речима, предуслов за долазак страних инвеститора су политичка стабилност, ефикасна држава и инфраструкутра.
 
Министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић истакао је и да се степен ефикасности једне општине мери брзином издавања грађевинских дозвола. Он је навео да постоје општине које су још веома споре у издавању дозвола и подсетио да ће се због те спорости (у добијању документације од локалних јавних предузећа) омогућити инвеститорима да граде са локацијском дозволом све до кровног, конструктивног склопа, када ће бити неопходно да инвеститор поседује и грађевинску дозоволу.
 
Амбасадорка САД у Србији Мери Ворлик оценила је да Србија може да постане инвестициона дестинација у Европи, али да је потребно да испуни два неопходна корака – да заврши реформе које помажу онима који желе да послују у Србији и да на одговоран начин да до знања инвеститорима због чега треба да улажу у нашу земљу.
 
УСАИД-ов МЕГА Програм сарађује са одабраним грдовима и општинама у Србији и подржава их у стварању окружења пвољног за инвестирање и пословање и у промоцији ових градовима потенцијалним инвеститорима.
 

 

Leave a Comment