Ваљево у знаку бренда-дуван чварака

Почетак » Ваљево у знаку бренда-дуван чварака » Актуелно » Ваљево у знаку бренда-дуван чварака
dsc_0627-kopijadsc_0636-kopijadsc_0647-kopijadsc_0659-kopijadsc_0661-kopijadsc_0662-kopijadsc_0751-kopijadsc_0760-kopijadsc_0765-kopijadsc_0772-kopijadsc_0783-kopijadsc_0819-kopijadsc_0828-kopijadsc_0841-kopijadsc_0843-kopijadsc_0845-kopijadsc_0848-kopijadsc_0856-kopijadsc_0872-kopija

Овогодишњи Фестивал дуван чварака, по броју учесника, излагача и посетилаца, засенио је све досадашње. Једанаеста по реду, традиционална манифестација, препознатљива у целом региону која промовише бренд ваљевског краја дуван чварке, имала је 82 учесника, од тога 50 такмичарских екипа и 32 које су учествовале у ревијалном делу.По оцени стручног жирија, најуспешнија била је екипа „Етно село“ из Крчмара, друго место заузела је екипа „Бифтек“ из Ваљева, а треће место припало је екипи „Печењара код Јове“ такође из Ваљева.

Раније су  потпаљене већ у седам сати на кеју Колубаре испред Центра за културу. И док се специфичан, примамљив мирис ширио центром града, такмичари су са ентузијазмом и жељом за победом вредно припремали овај специјалитет користећи технологију по рецептима старих мајстора. Манифестацију је свечано отворио тачно у подне градоначелник града Ваљева др Слободан Гвозденовић.

„Драги суграђани, драги гости, посетиоци нашег Фестивала дуван чварака, желим вам добродошлицу и пријатан и угоднан дан на овој традиционалној манифестацији“, рекао је градоначелник Гвозденовић.

За ваљевске дуван чварке кажу добри познаваоци овог специјалитета да су „српски кавијар“, а тајна добрих дуван чварака је у дуготрајном кувању у оранијама свињског меса и масноће, након чега се чварци прже, а потом и цеде кроз ланену крпу. Ипак, то није све, јер сваки од такмичара имао је своју тајну у припремању овог специјалитета, коју традиционално љубоморно чувају и која се преноси са колена на колено.

На Фестивалу је учествовало и преко 120 излагача, најбројније такмичарске екипе биле су из Ваљева и суседних општина, а такмичили су се и мајстори у прављењу овог специјалитета из Бања Луке, Бјеловара, Зрењанина, Каћа, као и гости из хрватског Умага.

Град Ваљево се и ове године побринуо да обезбеди за такмичара две тоне масноће, а цена дуван чварака је била иста као и прошле године 1000 динара.

У културно-забавном програму учествовало је пет културно-уметничких друштава, а посебно занимљив био је наступ „Faith и Бранко“ који су имали „Brexit Show“. Овај бенд долази из Енглеске, издали су CD за енглеско тржише, имали су турнеје по Европи и Аустралији, а изразили су жељу да учествују на манифифестацији у Ваљеву, јер је оснивач бенда Ваљевац и како сам каже свим срцем воли родни град.

Организатор Фестивала Дуван чварака у Ваљеву, који је ове године имао више од 45.000 посетилаца, је град Ваљево и Туристичка организација Ваљева уз подршку и помоћ бројних спонзора и донатора. Председник Организационог одбора био је члан Градског већа Андра Савчић.