Ваљево у знаку Фестивала дуван чварака

Почетак » Ваљево у знаку Фестивала дуван чварака » Вести » Ваљево у знаку Фестивала дуван чварака
Овогодишњи Фестивал дуван чварака у Ваљеву био је најпосећенији и са највећим бројем учесника до сада. У припреми дуван чварака на традиционалан начин, по рецептурама старим два века, надметале су се 24 екипе. По оцени жирија, прво место, пехар, дипломе и заслужену новчану награду у износу од 15.000 динара освојили су месари екипе „Обеликс“ Александра Ђурђевића. Друго место освојила је месара „Корида“, а треће екипа месара Спасоја Цветковића.
 
У пратећем програму манифестације одржан је концерт „Дејан Петровић Big Band“, а вечерњи сати били су резервисани за музичко вече са „Ваљевском пиваром“ и Микијем Јевремовићем и снимање емисије „Једна песма, једна жеља“ која је емитована у директном преносу на „Happy TV“.
 
Фестивал је прогласио отвореним народни посланик Скупштине Републике Србије Ђорђе Милићевић. „Осми пут за редом, ваљевски ентузијасти који су Фестивал организовали заједно са Градом и спонзорима и уприличили су Ваљевцима једну од најзначајнијих манифестација. Фестивал је организован први пут 2006.године, а касније, из године у годину, организација ове манифестације била је на све већем  нивоу. Свака општина и сваки град у Србији има нешто по чему су препознатљиви, има своју специфичност, има нешто по чему се разликује од осталих локалних средина у Србији, а Ваљево, између осталог има дуван чварке, који су бренд нашег краја и ми на то јесмо поносни, а то доказујемо организацијом једне овакве манифестације“, рекао је између осталог народни посланик Ђорђе Милићевић отварајући Фестивал дуван чварака.
 
За учешће на овогодишњем Фестивалу пријавиле су се чак 43 екипе месара, што је највећи број до сада, а учествовало је њих 24. Процењује се да је „чваркијади“ присуствовало преко 3000 посетилаца. Осим дуван чварака и умећа овдашњих месара у припреми овог специјалитета, пажњу посетилаца привукли су и продајни штандови са зимницом, медом, ракијом, разноврсним сухомеснатим производима и другим домаћим ђаконијама. Покровитељ овогодишњег Фестивала дуван чварака био је град Ваљево, а организатор Туристичка организација Ваљево.

Leave a Comment