Ваљево ушло у амерички програм МЕГА

Почетак » Ваљево ушло у амерички програм МЕГА » Вести » Ваљево ушло у амерички програм МЕГА

Након четири године паузе град Ваљево се поново укључио у програме Агенције за међународни развој Владе САД (УСАИД). Улазак нашег града у пројекат МЕГА који је намењен подстицању економског развоја градова и општина потписао је јуче у Београду градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић.

„Основни циљ овог програма је развој и јачање капацитета локалне самоуправе са посебним акцентом на економски развој, а крајњи циљ је стварање услова за отварање нових радних места, довођење инвеститора и побољшање животног стандарда грађана, нагласио је градоначелник Јаковљевић приликом потписивању споразума у Београду и додао:

„Овај програм траје 60 месеци, а први резултати ће се видети већ за неколико месеци. На жалост, град Ваљево до сада није урадио Стратегију развоја, као основни стратешки документ , па се надамо да ћемо у сарадњи са УСАИД-ом направити један квалитетан програм развоја града Ваљева и кроз његову реализацију остварити све што овај пројекат предвиђа“.

Јучерашњој свечаности у београдском хотелу „Адмирал“ на којој је споразум са УСАИД-ом, осим Ваљева потписало још 18 градова и општина Србије, присуствовао је и амбасадор САД Камерон Мантер, који је овом приликом нагласио да је уз помоћ УСАИД од 2006. Године, када је започела реализација овог пројекта, уложено 346 милиона евра у инвестиционе пројекте у партнерске општине и градове Србије. Кроз програме УСАИД-а отворено је 6409 нових радних места у 270 ноовооснованих предузећа.
У Ваљеву су до 2004. године реализовани „Програм за реформу локалне самоуправе „ (СЛГРП) и „Ревитализација заједница кроз демократско деловање“ (ЦРДА).

Leave a Comment