Ваљево успешно представљено у Бриселу

Почетак » Ваљево успешно представљено у Бриселу » Вести » Ваљево успешно представљено у Бриселу

Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић оценио је да је Ваљево успешно представило своје приоритете и правац развоја у наредним годинама, након повратка из Брисела, где је учествовао у Радионици о програмима заштите животне средине у земљама Западног Балкана и Азије-очекивањима и перспективама после 2010. године. Ваљево и Колубарски округ, заједно са техничким директором ЈП „Колубара“ Миланом Милутиновићем, градоначелник је представио у оквиру делегације Србије, у којој су били представници Министарства животне средине и просторног планирања. Радионицу у Бриселу почетком новембра, организовало је чешко Министарство за заштиту животне средине, Регионални центар за заштиту животне средине за Централну и Источну Европу и чешка Канцеларија за истраживање и развој уз помоћ Сталне делегације Чешке Републике у Европској унији.

„Ваљево је похваљено од стране организатора, јер је наша презентација била добра“, рекао је градоначелник Јаковљевић на данашњој конференцији упознавајући новинаре са презентацијом града коју су у Бриселу имали прилике да виде учесници Радионице.
„Важно је напоменути да ће ускоро и локалне самоуправе имати право да аплицирају код предприступних фонадова Европке уније и за то морамо бити спремни.  За сада су за Србију актуелне две области-јачање капацитета локалне самоуправе и прекогранична сарадња. Ми смо представљајући град Ваљево акценат ставили на будуће приоритетне пројекте везане за инфраструктуру, екологију и заштиту животне средине, као што су: изградња регионалне депоније, водоснабдевање и топлификација града“, рекао је градоначелник Јаковљевић.
„На скупу у Бриселу могло се закључити и то да ће Чешка Република током свог будућег председавања Европском унијом, у знатној мери допринети да Србија што пре стекне статус кандидата за чланство у Европској унији“, оценио је градоначелник Ваљева.
На Радионици у Бриселу било је и речи о могућностима пружања помоћи Европске комисије и земаља чланица државама које учествују у пројектима везаним за заштиту и унапређење животне средине. На скупу су говорили чланови Европског парламента, Европске комисије, представници надлежних министарства Чешке, Србије, Црне Горе и Монголије.

Leave a Comment