Ваљево успешно у интернет комуникацији

Почетак » Ваљево успешно у интернет комуникацији » Вести » Ваљево успешно у интернет комуникацији

 

Град Ваљево добио је још једно незванично признање за интернет комуникацију. Дневни лист ’’Политика’’ од 17. маја преноси резултате истраживања о ефикасности електронске комуникације између локалне самоуправе и грађана Балканске мреже истраживачког новинарства БИРН (Балкан Инвестигативе Репортинг Нетwорк). Само шест градова и општина у Србији (од 149) одговорило је на три питања анонимно послата електронском поштом за потребе истраживања: Ваљево, Ужице, Параћин, Топола и нишке општине Црвени Крст и Пантелеј. Истраживањем нису биле обухваћене београдске општине.
 
„Желим да отворим посластичарницу, па ме занима шта ми је све потребно од папира и коме да се обратим у општини?” „Да ли можете да нам доставите одлуку о локалним комуналним таксама како бисмо могли да израчунамо трошкове пословања у вашој општини?” „Цоулд yоу плеасе сенд ме цонтацт детаилс оф тхе Цхамбер оф Цоммерце ор Бусинесс Ассоциатион ин yоур тоwн?“. Од 149 општина у Србији, само су наведених шест одговорили на сва три упита, а само 13 на питање постављено на енглеском језику.
 
„Овакав резултат показује да су локалне самоуправе и даље прилично неажурне у комуникацији. Општине нису овладале „двосмерном” комуникацијом са грађанима и привредом. Сајтови су углавном пасиван извор комуникације за грађане, а само постојање интернет презентација не гарантује транспарентност тих општина“, рекла је Тања Максић, представница БИРН-а,  представљајући резултате истраживања.
 
Мање од 10 одсто општина нуди више канала електронске комуникације – општи контакт формулар, везу са председником општине и другим управама. Само 73 општине, односно половина, има уведену електронску управу, без обзира на то што могућност увида у бирачки списак или наручивање докумената путем интернета увелико олакшава рад локалне управе, а омогућава лакше и брже добијање докумената за грађане, наводи ’’Политика’’. Опширније на https://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Ne-koriste-Internet-a-slabi-iz-engleskog.sr.html .

 

Leave a Comment