Ваљевски агрономи од данас на терену

Почетак » Ваљевски агрономи од данас на терену » Вести » Ваљевски агрономи од данас на терену
Агрономи из ваљевског краја, од данас ће почети да раде у оквиру пројекта Министарства пољопривреде, везаном за стручно саветовање овдашњих пољопривредника. Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић их је у суботу испратио у Београд, где су у присуству председника Републике Бориса Тадића и ресорног министра Душана Петровића,  потписали једногодишње уговоре о раду, као асистенти-саветодавци. Председник Србије Борис Тадић је том приликом рекао да се аграрни буџет мора повећати и да наша земља треба у наредних пет година да дуплира вредност пољопривредне производње.
 
На подручју Колубарског округа радиће 70 агронома-саветодаваца, од чега је педесет агронома из ваљевског краја и још додатних 20 из Сомбора. Они ће од данас ће бити распоређено по селима, где ће имати задатак да пољопривредним произвођачима дају стручне савете о најновијим агро-техничким мерама, којима ће унапредити пољопривредну производњу.
 
„Мислим да је велика ствар овај пројекат Министарства пољопривреде да ангажује преко 1500 агронома из целе Србије и да искористи њихово знање, које су стицали кроз све те године учења и рада и да их упути на терен, како би помогли развоју пољопривреде.  Овде има доста младих људи и ово је шанса за те младе стручњаке да с једне стране преносе знање, а са друге стране стекну радно искуство. Држава je овим пројектом упослила и старије агрономе, који су без посла остали због пропадања земљорадничких задруга и удружења. Њихпово ангажовање је вишеструко корисно, како појединачно за те људе, тако и за унапређење пољопривреде“, рекао је градоначелник Зоран Јаковљевић, у разговору са агрономима из ваљевског краја.  
 

 

Овај пројекат Министарства пољопривреде обухвата обуку свих незапослених дипломираних инжењера пољопривреде, којих је на евиденцији Националне служба за запошљавање око 2000. Након спроведене обуке и положеног теста, посао је добило њих око 1500 и ангажовани су као асистенти пољопривредних саветодаваца.
 
Сваки запослени агроном пратиће рад и пружати стручну помоћ за 200 регистрованих пољопривредних газдинстава, организовати теоретску и практичну наставу, давати стручне савете и савете из аграрне политике,  путем електронских и штампаних медија и тако заједно са Пољопривредним саветодавними стручним службама подизати ниво знања пољопривредних произвођача, а све с циљем унапређења пољопривредне производње у Републици Србији.

Leave a Comment