Ваљевски пољопривредници отпутовали у Словенију

Почетак » Ваљевски пољопривредници отпутовали у Словенију » Вести » Ваљевски пољопривредници отпутовали у Словенију
Пољопривредници из ваљевског краја отпутовали су данас у студијску посету Словенији, коју су организовали и финансирали уз подршку града Ваљева. Делегација од 40 људи, од чега је 25 пољопривредних произвођача из Ваљева обићиће у наредна четири дана словеначке и хрватске општине, познате по развијеној пољопривреди. У оквиру овог путовања, упознаће се ЕУ стандардима, како би разменом искустава унапредили и сопствену пољопривредну производњу.
 
Ваљевски пољопривредници највише ће боравити у словеначком месту Ормож и околини, где ће обићи сеоска газдинства која се баве воћарством, сточарством, ратарством, повртарством, органском производњом хране и сеоским туризмом.
 
С обзиром на то да се место Ормож налази у пограничном делу са Хрватском, планиран је обилазак и околних хрватских општина Вараждин и Неделишче и контакти са тамошњим самоуправама и представницима Сајма предузетништва МЕСАП. Поред обилазака домаћинстава, задруга, хладњача, уљара, млекара, ваљевска делегација обићиће и Етно музеј старих алата за пољопривреду и страрих машина, као и дворац Јерузалем.
 
На ово студијско путовање кренули су млади пољопривредни произвођачи који су остали на селу и који су будући носиоци пољопривредне производње у ваљевском крају, али и они који су препознатљиви и успешни у својој области. У делегацији су и произвођачи вина, којих је у ваљевском крају све више, јер ће се у оквиру боравка обићи и тамошњи виногради. Поред пољопривредника, на ово студијско путовање су отишли и представници новосадског институа НС семе и Агромаркета, као институција које успешно сарађују са пољопривредницима и Пољопривредне стручне службе и Дирекције за пољопривреду и робне резерве, као саветодавних органа.
 
Сви учесници на овом путовању будући су сарадници на изради Стратегије развоја пољопривреде, коју град Ваљево намерава да изради, па је циљ овог путовања и прикупљање искустава и праксе у пољопривредној производњи Европске уније, који ће у наредном периоду бити искоришћена за израду овог најважнијег стратешког документа из области пољопривреде.
 

Leave a Comment