Ваљевски привредници против двоструких аршина државе

Почетак » Ваљевски привредници против двоструких аршина државе » Вести » Ваљевски привредници против двоструких аршина државе
Привредници Ваљева , окупљени у Бизнис клубу, на састанку одржаном у петак су затражили од Владе Србије и надлежног министарства да примене исте аршине када је у питању запошљавање нових радника и да Ваљево добије статус града од посебног значаја. Привредници Ваљева тражиће од Владе Србије и да домаће инвеститоре по питању давања субвенција, барем половично, изједначи са иностраним.
 
Повод за окупљање ваљевских привредника, коме су присуствовали и градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић и помоћник градоначелника Радивоје Милутиновић, као и Видосава Џагић, потпредседница Привредне коморе Србије, била је одлука словеначког “Горења” да нову фабрику гради у Зајечару, потпомогнути из државног буџета огромним новчаним стимулацијама.
 
Ваљевски привредници су огорчени начином како је то урађено, позивајући надлежне да испитају цео случај. Ваљевски привредници кажу да је одлука да се словеначка компанија “Горење” стимулише да нове производне погоне отвори у Зајечару а не у Ваљеву „опасан преседан који прети да разори привредни систем земље“.
Најављено је да ће под хитно од Владе Србије бити затражено, да по питању стимулација за запошљавање нових радника домаћи инвеститори, барем у половичним износима, буду изједначени са онима из иностранства. Истовремено, преко Градске управе упутиће захтев да Ваљево добије статус повлашћеног града.
 
“ Ми немамо ништа против иностраних инвестиција и оне треба да долазе у Србију у што већем броју. Међутим, ипак нам смета и доводи у неравноправан положај када чујемо какве све погодности и бенефите добијају поједине компаније. Најбољи пример је актуелна ситуација са словеначком фабриком у Зајечару, која је поред непримереног пресељења из Ваљева, у којем је још пре две године била виђена, уз бројне повољности, стимулисана са 10.000 евра по новозапосленом раднику. Ми, мислим на ваљевске и већину осталих српских привредника, о таквим повољностима можемо само да сањамо. Пракса такозваних двоструких аршина мора се мењати ако желимо економски опоравак Србије”, казао је Десимир Тадић, ваљевска привредник, власник трговинског ланца “Еуропром”.
 
Власник ваљевског предузећа „Вега” Станко Јешић на примеру своје фирме показао је како држава стимулише и субвенционише домаће привреднике: “Само у прошлој години у проширење капацитета и запослење нових 50 радника, уложили смо сопствених милион евра. Од државе нисмо добили ни динара, али зато су нам натоварене на врат разне инспекције од којих је посебно упорна она која тражи да се под хитно спроведе обука међу запосленима за случај ванредних ситуација и догађања”.
 
Градоначелник Зоран Јаковљевић обавестио је привреднике да ће се већ наредног месеца Ваљево наћи на списку градова са специјалним, односно повлашћеним статусом. То ће, како се чуло, бити прилика да Влада Србије исправи грешку која је причињена Ваљеву, несхватљивим одвођењем једне изузетно значајне инвестиције.
 
Челници града су подсетили да је “Горење” у децембру 2008. за 180 милиона динара на 99 година закупило 4,81 хектара градског земљишта у Ваљеву, у непосредној близини постојеће фабрике расхладних уређаја. Рок за реализацију тог уговора о отварању 400 нових радних места истиче крајем године.
 
Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић је рекао да ће локална самоуправа нема могућности да “Горењу” да додатни рок за испуњење преузетих обавеза. Он је додао да очекује да ће већ ове недеље имати прилику да се састане са премијером Мирком Цветковићем како би му указао на сву „погубност одлуке о сељењу Горења у Зајечар“. Том одлуком Горењу је омогућено да добије око три милиона евра за отварање 300 нових радних места у погонима линије за монтажу машина за веш, вредној око 2,9 милиона евра, док би за исту инвестицију у Ваљеву добило три пута мање новца.
 
 

Leave a Comment