Ваљевски рели – „Меморијал Миодраг Филе Стојанац“

Почетак » Ваљевски рели – „Меморијал Миодраг Филе Стојанац“ » Актуелно » Ваљевски рели – „Меморијал Миодраг Филе Стојанац“

На данашњој конференцији за новинаре поводом одржавања Ваљевског релија, под називом „Меморијал Миодраг Филе Стојанац“, који почиње у недељу 18. августа, говорило се о очекивањима као и организацији саме манифестације.

„После дугог низа година, ауто – спорт се враћа у Ваљево и то у рели дисциплини, која је најгледанија дисциплина у Србији.  До сада имамо 29 пријављенх, и то је за овај први рели и више него добро. Очекујемо на старту сигурно око 25 посада“, рекао је Ђорђе Јованчић, председник организационог одбора.

 

У суботу од 19.30 часова је званично отварење релија, испред Центра за културу. Сам такмичарски део почиње у недељу од 9 часова.

„На теренима Дивчибара који су не само у Србији, већ и у региону омиљени за  вожњу, поново имамо рели у организацији домаћих Ваљевских клубова, наравно под покровитељством града Ваљева. Рели је сам по себи дисциплина која је у организационом смислу далеко најтежа и најзахтевнија. Одабрали смо два брзинца, то су делови затворене стазе. Први брзински испит се одвија од Рајковића, тачније раскрснице у центру Рајковића  до пумпе на Дивчибарима. Други креће од  Дивчибарског замка и завршава се код кафане „Вагон“. Имамо куриозитет, то су две Бугарске посаде, истакао је председник „Avako Racing Team“, Зоран Пивић.

Затварање јавног саобраћаја је од 7.15 часова у Рајковићу, а  отвара се у 16 часова. Други део пута од Каоне ка Дивчибарама се затвара у 7.50 и отвара се у 16.30. Вози се по три пута, што је укупно шест брзинаца који збирно имају 52,3 километра а укупан рели је 187 километара.

„Велика част и задовољство нам је  да смо успели да после доста година вратимо рели у Ваљево и да на овом релију имамо 12 посада из Ваљева, а до пре годину и по дана није ни постојао активан  клуб у Ваљеву. Најављујемо са великим задовољством и позивамо све да дођу и подрже ову манифестацију“, наводи председник „Avako rally team“, Мирослав Бранковић.

По речима председника „Avako reacing team“, ауто – спорт у Ваљеву датира од 60-их година прошлог века. Миодраг Филе Стојанац спада у генерацију која је почела да вози 70-их година.

„Ја сам иницирао да се то зове „Меморијални рели Миодраг Филе Стојанац“. Мислим да је много допринео за тај спорт у Србији, а да не причам за Ваљево. Човек  који је освојио „Златну кацигу“, три пута шампион државе. Помогао је радом, поправком и то знају сви у Србији“, истиче возач Матија Стојанац и додаје да су Дивчибаре саме по себи захтевни брзинци.

„После „Србија релија“, један од најзахтевнијих брзинаца које ми овде код Ваљева можемо да пружимо, јесу Дивчибаре. Доста људи ме је прошле године питало што ми у Ваљеву не правимо тај рели, зато што сви воле да дођу на Дивчибаре и да испробају  своје вештине. Ове године смо уз помоћ града Ваљева успели да организујемо и надамо се да ће то све бити како треба и да ће сви бити задовољни. Желим пуно среће свим возачима и наравно најбољи ће победити“, каже Матија Стојанац.