Ванредна одбрана од поплава у делу уређеног корита Колубаре

Почетак » Ванредна одбрана од поплава у делу уређеног корита Колубаре » Вести » Ванредна одбрана од поплава у делу уређеног корита Колубаре
У складу са најављеном временском прогнозом РХМЗ и најавом ЈП „Србија воде“ да ће доћи до повећања водостаја од 200 до 250 цм у кориту реке Колубаре, киша средњег интензитета је у Ваљеву почела да пада јуче поподне. Према подацима „Србија вода“, за протеклих 18 сати је пало 30 литара кише по метру квадратном.
 
Према подацима који су доспели у Штаб за ванредне ситуације града Ваљева и Одсек за ванредне ситуације, није било већих проблема са површинским водама, који се обично појављују у сличним ситуацијама. У току дана је било неколико пријава због повећања нивоа воде у потоцима и каналима, где су одмах деловале екипе ваљевског „Водовода“.
 
Штаб за ванредне ситуације града Ваљева је након јутрошње одлуке предузећа ВПЦ „Сава“ да се уведе редовна одбрана од поплава, ставио у приправност јавна предузећа „Водовод“ и „Видрак“, као и грађевинске фирме.
 
На мерном месту код Центра за културу је јутрос  у 7 часова измерен ниво реке Колубаре био 154 цм. У току дана је било неколико интервенција у деловима града где је подигнут ниво воде у каналима и рекама. Интервенисало се у Горићу, а на реци Градац на Анатему је потпуно поплављен раније оштећен мост и преко њега није могуће прелазити, док се вода не повуче.
 
Пораст водостаја је забележен на рекама Колубара и Градац, а на реци Љубостињи пораст реке је без већег значаја. Најзаначајнији пораст је на реци Колубари где је у 11.30 часова забележeн ниво од 200 цм и проглашена је ванредна одбрана од поплава у делу регулисаног тока ове реке. Већ око 14 часова водостај Колубаре је опао и износио је 180 цм.
 
Предузеће „Ерозија“ које је извођач радова за „Србија воде“, има налог да 24 часа непрекидно прати стање водостаја и интервенише ако има потребе. 
 
Прогноза времена је да ће се у поподневним часовима киша смањити и престати, а у недељу се не очекују падавине.
 
Припадници Штаба за ванредне ситуације и Одсека за ванредне ситуације града Ваљева су у приправности и интервенисаће се ако буде било потребе.
 

Leave a Comment