Веће о извештају Предшколске установе и директорима установа и предузећа

Почетак » Веће о извештају Предшколске установе и директорима установа и предузећа » Вести » Веће о извештају Предшколске установе и директорима установа и предузећа

 

На данашњој седници Градског већа Ваљева усвојен је извештај о извршењу годишњег плана рада за 2011/2012. годину Предшколске установе „Милица Ножица“, као и сагласност за план рада за 2012/2013. годину и сагласност на предлог правилника о условима и поступку уписа деце у ПУ „Милица Ножица“.

 

Директорка ПУ „Милица Ножица“ Славица Алексић је рекла да су услови боравка побољшани у претходном периоду. Све обавезе у 2011. години Установа је редовно измиривала, како према добављачима, тако и према запосленима, чије су зараде исплаћиване на време.

 

„Побољшани су услови боравка, како они који се тичу зграда, објеката, опреме, тако и материјала за рад са децом – потрошног, дидактичког и осталог материјала. Велика средства су уложена и у образовање васпитача и оних који раде непосредно са децом“, саопштила је директорка ПУ „Милица Ножица“ Славица Алексић.

 

Градоначелник Ваљева Станко Терзић је оценио да је претходна година била успешна и да су реализоване значајне инвестиције, попут изградње новог обданишта „Видра“ у Градцу.

 

„Велика је обавеза руководства Града, као и свих запослених да оправдају значајна улагања, да се објекат одржава на прави начин и да деца имају конфор на највишем нивоу. Сада капитализујемо и валоризујемо она велика улагања, која смо имали у протеклих четири, пет година у обдаништима. У 2007. години је Град издвојио 140 милиона, а у 2013. години 277 милиона динара, што је за 100% више средстава. Установа је једна од најквалитетнијих  у Србији по условима рада и смештајним капацитетима.

 

У 2012. години смо реализовали буџет обданишта са 99,5%, дакле све што смо планирали и усмерили смо у ову Установу. Град издваја велика средства за образовање, а нарочито за обданишта. Завршили смо другу фазу замене столарије у „Колибрију“, а ове године ћемо тај посао урадити и у „Бамбију“. Интервенисали смо и у другим објектима, јер смо код сваког имали веће, или мање захвате. Највеће обданиште „Звончић“ ускоро ће бити прикључено на „Топлану“. Град финансира трошкове боравка трећег и четвртог детета. Заиста смо водили рачуна о ономе што је најзначајније за овај град и земљу, а то су деца. Град је задовољан резултатима“, закључио  је градоначелник Ваљева Станко Терзић.

Због истека мандата директорима и вршиоцима дужности директора у пет ваљевских установа и предузећа, Градско веће је на данашњој седници донело одлуку о обављању функција директора и в.д. директора којима је истекао мандат. То су досадашњи руководиоци у Центру за социјални рад „Колубара“ Зорка Јеремић, Установи за физичку културу „Валис“ Милорад Минић, ЈКП „Полет“ мр Златомир Лукић, ЈП за управљање и  коришћење регионалног и вишенаменског хидросистема Стубо-Ровни „Колубара“ Миодраг Марковић и у Туристичкој организацији „Ваљево“ др Весна Матић.

 

Градоначелник Ваљева је ову одлуку образложио потребом да се не доведе у питање функционисање ових предузећа, која су од велике важности за град и грађане.

 

„Као градоначелник и Градско веће конуслтовали смо се и добили информацију да је неизвесно када ће се наставити седница Скупштине града Ваљева, на којој су требали да се именују директори три установе и два јавна предузећа. Ми не можемо дозволити да нам пет институција буде блокирано и зато смо предложили овакве одлуке, да би предузећа функционисала и да би запослени могли да приме плате. Долазимо у ситуацију да у години у којој је Град изузетно успешан, буџет смо реализовали са 99,2%, пренели смо 109 милиона у ову годину, иако смо планирали 60, измирили смо све обавезе према корисницима и да онда дођемо у ситуацију да људи не могу да приме плате. За разлику од неких других локалних самоуправа где се касни са платама, јер нема средстава.

 

Посебан је проблем у ЈП „Колубара“ које треба да потпише три важна, капитална уговора за наш град. Треба да се потпише уговор између „Колубаре, као инвеститора, Европске комисије као донатора и предузећа „Јединство“ из Ужица, као извођача радова, вредних скоро 8 милона евра. Ти радови треба да почну наредних дана. Треба да се потпише уговор између ЈП „Колубара“ и НИП-а, вредности 300 милиона динара, који се односи на другу фазу радова изградње цевовода од Белошевца до Диваца. Треба да се потпише уговор између ЈП „Колубара“ и Дирекције за воде Србије од 288 милиона динара за завршетак радова на акумулацији у 2013. години. Све је то доведено у питање и зато Градско веће предлаже овакву одлуку, док Скупштина не изабере и постави нове директоре“, образложио је градоначелник Ваљева Станко Терзић.

 

Данас је размотрен предлог Програма о коришћењу средстава од наплаћених новчаних казни за прекршаје у саобраћају у 2013. години. Добросав Јанковић, члан Градског већа и председник Комисије за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима града Ваљева је рекао да се 50% средстава, што је 15.311.000 динара, усмерава се Дирекцији за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева, у складу са обавезама које произилазе из закона. Тај новац ће бити уложен у поправљање инфраструктуре, радовима на одржавању градских саобраћајница, општинских и некатегорисаних путева. Наставиће се са инсталацијом видео надзора на две градске раскрснице и реализовати „Студија унапређења безбедности саобраћаја у зонама школа“, која обухвата седам градских и три сеоске основне школе и пет средњих школа у Ваљеву.

 

За активности на унапређењу саобраћајног васпитања и образовања и превентивно-промотивне активности из области безбедности саобраћаја биће издвојено 1.000.000 динара  и за трошкове рада тела за координацију 100.000 динара.

 

„Град Ваљево и Градско веће чине велике напоре да се безбедност саобраћаја подигне на још виши ниво. Ово што смо предвидели је најадекватније у овом тренутку и очекујемо да ће мере које смо предузели, подићи на виши ниво и културу у саобраћају, али пре свега безбедност свих учесника у саобраћају, а нарочито деце“, рекао је Добросав Јанковић и најавио да ће Град Ваљево ове године бити домаћин Међународног саветовања на тему улога безбедности саобраћаја, које ће се одржати на Дивчибарама.

 

Чланови Већа су данас прихватили предлог Одлуке о расписивању јавног огласа за начелника Градске управе за локални развој, привреду, урбанизам и комуналне послове и образовали Комисију  за избор, коју чине градоначелник Станко Терзић као председник, заменик градоначелника Драгољуб Крстић и помоћници градоначелника Радоица Рстић и Селимир Манојловић, као чланови и Јелица Пањковић Тешић као секретар Комисије за избор кандидата за начелника.

 

Промењен је и члан Комисије за утврђивање основа висине накнаде штете настале услед уједа паса луталица. Уместо Бранке Ценковић, посао члана Комисије обављаће Лидија Вуковић из Градске управе Ваљева. Председник ове Комисије је Витомир Митровић, а поред Лидије Вуковић, чланови су Славиша Ракић из ЈКП „Видрак“, др Вера Терзић из Дома здравља Ваљева, Љиљана Митровић из Заједничког правобранилаштва града Ваљева и општина Лајковац, Љиг, Осечина и Мионица.

 

 

Leave a Comment