Веће о кредиту за топлификацију

Почетак » Веће о кредиту за топлификацију » Вести » Веће о кредиту за топлификацију
Градско веће је на данашњој седници дало сагласност за допуну програма отуђења и давања у закуп грађевинског земљишта. Директор Дирекције за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева Милан Матић је рекао да је ова допуна неопходна и да је град припремио нове лоакције за отуђење, јер је велика заинтересованост инвеститора.
 
Чланови Већа су сагласни и са учешћем ЈКП „Топлана“ у четвртој фази програма „Рехабилитација ситема даљинског грејања у Србији“ и коришћењем средстава КфW, немачке развојне банке, намењених реализацији овог посла. На основу ове одлуке, градска „Топлана“ ће моћи да се максимално задужи са 3.150.000 евра по основу кредита из средстава Немачке развојне банке, чије ће коришћење ваљевској топлани одобрити држава за реализацију овог пројекта. Усвајањем неопходних аката, на шта се обавезала локална самоуправа, омогућиће се да у грејној сезони 2013/2014. године почне да се свим корисница наплаћује грејање по потрошњи, што је један од услова за добијање овог кредита.
 
Директор „Топлане“ Драган Деспотовић је рекао да ће захваљујући овим парама бити проширена топловодна мрежа у Ваљеву: „Од ових средстава се планира интензиван развој система даљинског грејања. Обим посла је 6 километара вреловодне мреже и 75 топлотних подстаница, под најповољнијим могућим кредитним условима од 12 година, са грејс периодом од 3,5 година. Влада Србије преко надлежних министарстава на овај начин учествује у развоју даљинског система грејања у Ваљеву. То ће допринети интензивном гашењу котларница и стварању повољнијег амбијента на заштити животне средине, смањењу аерозагађења, али и развоју самог предузећа.“
 
У четврту фазу програма КфW је укључено 27 градова у Србији. Осам градова је добило мање донације, а у 19 градова, међу којима је и Ваљево, одобрен је повољан кредитни аранжман.
 
Градско веће је донело одлуку о уступању стана који је у власништву Града за потребе привременог смештаја жртава породичног насиља. Стратешким планом социјалне заштите града Ваљева за период 2008.-2012. предвиђено је отварање Сигурне куће. Основни циљ је да жртве насиља у Сигурној кући добију привремено уточиште и помоћ стручњака до трајног решавања свог породичног, правног и економског статуса. Жртве ће у стану који ће бити претворен у Сигурну кућу добити медицинску помоћ, помоћ психолога и психијатра, као и бесплатну правну помоћ. Из градског буџета је за те намене ове године опредељено пола милиона динара.
 
Чланови Градског већа су прихватили захтев МЗ Попучке о издавању у закуп дела зграде- дома у Попучкама, површине 80 м2 за потребе магацинског простора. Месна заједница ће новцем који добије издавањем пословног простора, обезбедити новчана средстав за одржавање непокретности чији је власник. Члан Градског већа Александар Ранковић је сугерисао надлежном Одељењу да настави са праксом да води рачуна у које сврхе се издаје простор месних заједница. „Неприхватљиво је да су ови простори раније издавани кладионицама, или кафанама“, рекао је Ранковић.
 
 
 

Leave a Comment