Веће о програму мера подршке за спровођење пољопривредне политике

Почетак » Веће о програму мера подршке за спровођење пољопривредне политике » Вести » Веће о програму мера подршке за спровођење пољопривредне политике
Чланови Градског већа утврдили су предлог закључка о усвајању програма мера подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја града Ваљева за 2015. годину. Средства за финансирање мера подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја, опредељена су буџетом града Ваљева у износу од осам милиона динара.
 
„Детаљном анализом смо дошли до мера које би требало финансирати на територији Ваљева. Према препорукама ресорног министарства, а у складу са Националним програмом за развој пољопривреде, као и Стратегијом руралног развоја града Ваљева, определили смо се за директне мере кредитне подршке  и инвестиције у физичка средства пољопривредних газдинстава. У директним средстима је и кредитна подршка и она се први пут уводи на територији града, а град Ваљево ће суфинансирати камате пољопривредним произвођачима. Максимални износ кредита биће 200.000 динара, а за ову меру су предвиђена два милиона динара. Пољопривредни произвођачи ће добити средства која ће моћи да подспеше сетву на територији града. За мере у сточаству је одвојено 2,5 милиона динара, а суфинансираће се набавка стеоних уматичених грла. За мере у воћарству је опредељено 1.700.000 динара, а финансираће се садња шљива, ораха, дуња и других сорти воћа и то по 50 одсто по свакој садници. За набавку механизације издвојили смо милион динара. Први пут град уводи и меру у финансирању пчеларства са износом од 500.000 динара“, рекао је на данашњој седници Никола Радојичић, члан Градског већа и додао да ће ове мере бити дефинисане правилником у складу са препорукама министарства, а за доделу средстава ће бити расписан конкурс.
 
Градоначелник Ваљева Станко Терзић је овом приликом оценио да је програм мера подршке за спровођење пољопривредне политике добар, као и то да би било добро да град располаже већим средствима. „У буџету за 2014. годину су Влада Србије и Министарство финансија јасно рекли да се све субвенције у локалним самоуправама морају смањити 30 одсто. То је био тежак задатак, а ми смо то прошле године и урадили, са 127 милиона смањили смо за 38 милиона динара. Ове године имали смо дилему. Пошто су биле поплаве имали смо нешто флексибилнији приступ, препорука је била и даље да се смањују субвенције и то је генерални став Владе Републике Србије. Требало је да бирамо. Ми дајемо субвенције за градски и приградски превоз у износу од 22 милиона, дајемо 20 милиона за ЈП „Колубара“, дајемо за радове у водоснабдевању, за ЈИП „Радио Ваљево“, а дајемо и субвенције за грејање у износу од 30 милиона. Да нисмо имали та ограничења, ми би сигурно више определили за субвенције, а ако будемо обезбедили нека додатна средства у буџету, онда ће део тих средстава бити опредељен за пољопривреду“, рекао је градоначелник Терзић овом приликом.
 
Између осталог, Градско веће је на данашњој седници разматрало амандмане поднете на предлог одлуке о држању домаћих животиња и кућних љубимаца на територији града. Амандмане је поднела Комисија за урбанизам, комуналне делатности и заштиту животне средине. Чланови Градског већа разматрали су и амандман поднет на предлог измена и допуна Плана генералне регулације за туристички центар Дивчибаре који се односи на промену намене катастарске парцеле бр.768.

Leave a Comment