Веће о промени Статута града Ваљева

Почетак » Веће о промени Статута града Ваљева » Вести » Веће о промени Статута града Ваљева
Чланови Градског већа на данашњој седници утврдили су предлог одлуке о приступању промени Статута града Ваљева. Статут ће бити допуњен одредбом којом ће се утврдити да Град свечано обележава 15. септембар као дан ослобођења Ваљева у Другом светском рату. Осим тога, актом којим ће се извршити промена Статута ускладиће се надлежности органа града Ваљева са Законом о јавној својини и Законом о одбрани. Комисија за израду нацрта акта о промени Статута града Ваљева утврдиће нацрт акта који ће бити изложен на јавни увид , потом достављен Градском већу и упућен Скупштини. „Имали смо јавну расправу о томе да 15. септембар буде Дан града. Та јавна расправа је дала један резултат да треба задржати 20. март као Дан града, али да треба на одговарајући начин обележити и 15. септембар као дан ослобођења града и дан победе над фашизмом. Ове године је 70 година од победе над фашизмом, а све земље Европе обележавају победу над фашизмом, тако и град Ваљево на овај начин даје свој допринос обележавању овог важног датума.20. март остаје као Дан града Ваљева, а предлаже се да се и 15. септембар обележава као дан ослобођења града“, рекао је овом приликом помоћник градоначелника Милорад Илић.
 
Градско веће на данашњој седници утврдило је и предлог одлуке о условима и начину обављања комуналних делатности и комуналном реду. Овом одлуком уређују се и прописују услови и начин обављања комуналних делатности, права и обавезе вршиоца комуналних делатности и корисника услуга, обим и квалитет комуналних услуга, начин вршења надзора, а одлука прописује и комунални ред и мере за његово спровођење. „Ова одлука ће омогућити да се ефикасније ради, јер не можемо да будемо задовољни стањем хигијене у нашем граду.Издвајамо доста средстава и знам да имају проблема због недостатка људи у примарној комуналној служби, али активности се морају интензивирати, поготово када су празници, Тешњарске вечери, да нам Ваљево буде што чистији град, што уређенији. Имамо доста гостију са стране и није добро да понесу лоше утиске из града који је проглашен најлепшим у Србији. Заједничка је обавеза свих надлежних градских служби, када ова одлука ступи на снагу, да учине све како би град имао стање хигијене и комуналног реда на нивоу који заслужује“, рекао је на данашњој седници градоначелник Станко Терзић.
 
Чланови Градског већа на данашњој седници утврдили су и предлог одлуке о пијацама којом се прописује управљање пијацама на територији града Ваљева укључујући и пијацу на Дивчибарама и у Белошевцу. Градско веће утврдило је и предлог одлуке о давању у закуп „Ски центра Дивчибаре“ којом је предвиђено да се скијалиште да у закуп на период од 15 година, а да почетни износ закупнине буде 1 динар уз обавезу закупца у погледу улагања у објекат и набавку опреме.“Донели смо одлуку да се ски стаза да у закуп како би се она комплетирала и оспособила.Практично у закуп се стаза даје због опреме коју је потребно набавити како би она била комплетирана. Биће то унапређење туристичког места Дивчибаре и очекујемо да ћемо за предстојећу сезону имати у функцији стазу на Дивчибарама“, оценио је помоћник градоначелника Милорад Илић.
 
Између осталог, Градско веће на данашњој седници утврдило је и предлог решења о давању сагласности на Статус ЈП „Агроразвој-ваљевске долине“ и предлог решења о образовању Комисије за отуђење непокретности.  

Leave a Comment