Век од доласка воза у Ваљево

Почетак » Век од доласка воза у Ваљево » Вести » Век од доласка воза у Ваљево

У понедељак 14.септембра давне 1908. године, тачно у 16 часова „уз звуке војне музике и клицање света ушао је први воз у ваљевску железничку станоцу лагано и величанствено као каква лепо обучена госпођа“ објавила је београдска „Штампа“ . Овај догађај Ваљевци су чекали скоро три деценије, а припреме за обележавање тог свечаног тренутка трајале су 15 дана. Први писак локомотиве у Ваљеву поздравило је, како је процењено између 4500-5000 људи.
Како су оценили ондашњи званичници, виђени људи из Ваљева али и целе Србије, долазак првог воза у град на Колубари био је прекретница у свеобухватном развоју овог краја.

Ваљево ће у недељу 14. септембра, свечано обележити читав век од овог важног догађаја.

У 9.30 предвиђен је долазак високих званица Плавим возом на ваљевску Железничку станицу. У 10.07 биће уприличен пријем код градоначелника Зорана Јаковљевића у Малој сали Градске управе, а потом и заједничка конференција за новинаре у сали Градског већа, где ће се новинарима осим градоначелника Ваљева, братити и генерални директор ЈП „Железница Србије“ Миланко Шаранчић.
Свечана академија почиње тачно у подне у сали Ваљевске гимназије, а откривање спомен плоче на згради ондашње Железничке станице, заказано је за 13.13 часова.

Leave a Comment