Велика волонтерска акција „Шта нам тешко“

Почетак » Велика волонтерска акција „Шта нам тешко“ » Актуелно » Велика волонтерска акција „Шта нам тешко“

Велика волонтерска акција „Шта нам тешко“ одржана је oве суботе у Ваљеву, на реци Градац. Више од 100 волонтера, младих људи из читаве Србије је учествовало у акцији уређења обале, у заштићеном подручју клисуре реке Градац.  Акција “Шта нам тешко” је део великог пројекта “Млади су закон”, које је подржало Министaрство омладине и спорта Републике Србије.

На различитим локацијама, вођени од стране активиста Еколошког друштва „Градац“, Друштва истраживача „Владимир Мандић – Манда“, Младих истраживача Србије и партнера, волонтери су учествовали  у акцији сређивања клисуре реке Градац. Крчили су коров, амброзију, косили траву, фарбали информативне табле, столове и клупе на одмориштима, правили камену брану у реци. Пре акције на Градцу, у просторијама Младих итраживача „Владимир Мандић Манда“ уприличен је пријем за све партнере на пројекту.

Акцију су подржале многе организације, институције као и поједици из свих делова Србије, међу којима су Министарство омладине и спорта, Амбасада Краљевине Шведске у Београду и град Ваљево.

„Желим свима да се захвалим на организовању велике волонтерске акције која је усмерена на предео изузетних одлика, односно на клисуру реке Градац. Град Ваљево је подржао овај пројекат, а подржаће и сваки други пројекат и акцију која је везана за очување животне средине у нашем граду и околини. Још једном добродошли и желим Вам пријатан боравак у Ваљеву“, у име градоначелника је присутне поздравио члан Градског већа  Дејан Богојевић.

„Министарство је из својих ресурса помогло и подржало колико је могло. Оно што је срж свега овога, а некако ме то инспирисало због свега  што видим испред себе, пошто сам рођен у Мојковцу у Црној Гори, где су око мене два национална парка. Одрастајући ту и заволевши тако природу знам колико је потребно улагања и енергије да би се одржавала и најчистија могућа природа, а то не може да се уради без људи добре воље, који имају развијену свест шта значи чиста околина, екологија и шта то значи за будућност. Веома сам поносан што сам данас на оваквом месту и хвала Вам још једном што данас присуствујем овде“, нагласио је државни секретар у Министарству омладине и спорта Дарко Станић.

„Јако ми је драго да Вас видим овде, посебно сам срећан што је заштита животне средине један од највећих изазова са којим се наше друштво и уопште цела планета данас суочава и зато ми је посебно драго што видим оволико младих људи овде који желе нешто да учине. Желим да подсетим на то да Шведска данас има Грету Тунберг, девојчицу која је испред целе Шведске  стајала у Уједињеним нацијама и која је позвала на протест да би се заштитила животна средина, јер време истиче. Такође, Шведска као план и циљ има да 2045. године буде земља која неће више користити фосилна горива. Желим да Србија такође буде једна од тих земаља“, навео је заменик aмбасадора Краљевине Шведске Јоаким Верн.

„Организујући ову акцију постављена су два циља. Један је везан за признавање и препознавање волонтерског рада младих, а други је жеља да се скрене пажња јавности на огромне изазове са којим се Србија суочава када је у питању заштита животне средине. Ове напоре препознала је и Амбасада Краљевине Шведске у Београду. Делегација је путовала возом из Београда до Ваљева у пратњи новинара, а осмишљено је како би се скренула пажња на проблем климатских промена и промовисања одрживих начина транспорта“, навела је Тања Петровић, извршна директорка Младих истраживача Србије.

Ова акција је једна у низу, у оквиру обележавања 50 година  Друштва истраживача „Владимир Мандић – Манда“.

„Министарство омладине је такође заслужно што данас Друштво истраживача ради у оваквој згради, тако да смо на једном лепом месту окупили све оне институције које са једне стране препознају екологију и заштиту животне средине, а свакако је Шведска земља која треба да нам буде пример, не због финансија које се инвестирају у заштиту животне средине, него због начина размишљања. Мислим да управо Друштво истраживача из Ваљева и Млади истраживачи Србије покушавају да промене тај начин размишљања о нашем локалном и  националном окружењу. Хвала Вам на спремности да помогнете и на жељи да будете волонтери у овом и било ком другом пројекту, а истраживачима поново још једном срећан 50. рођендан“, изјавио је Никола Божић, председник управног одбора Младих истраживача Србије.

Ове године волонтери „Шта нам тешко“, поклониће 46 радних сати својим локалним заједницама, у сарадњи са партнерским организацијама, “Цеград – ом” из Обреновца, Покретом горана Војводине, Народним парламентом из Лесковца и Еколошким друштвом „Градац“, који је управљач заштићеног природног добра клисуре реке Градац.