Видео надзор за већу безбедност у граду

Почетак » Видео надзор за већу безбедност у граду » Вести » Видео надзор за већу безбедност у граду
На кључним местима у центру Ваљева  постављене су четири камере, чиме је реализована прва фаза увођења видео-надзора у складу са смерницама Стратегије унапређења безбедности и одлуком Савета за безбедност града Ваљева. Видео надзор у граду омогућиће брже и ефикасније евидентирање и идентификовање оних који крше правила у саобраћају или нарушавају јавни ред и мир. Камере имају високе перформансе, велики оптички зум и омогућују квалитетан снимак и у најтежим временским условима. Овај систем не ограничава број корисника и ствара могућност да се на њега постави велики број камера. Превасходно, видео надзор имаће превентивно дејство, као што су показала искуства у другим градовима Србије, али и Европе.
 
За реализацију прве фазе постављања видео надзора у граду из буџета су опредељена три милиона динара. Након спровођења поступка јавне набавке, посао је добило предузеће „Телефонија“ А.Д. Београд. „У овој години буџетом смо предвидели 4 милиона динара за другу фазу имплементације видео-надзора у граду. Акценат ће и ове године бити на проширење мреже видео-надзора, да се пре свега обезбеде сигурни линкови према Полицијскиј управи, која већ користи ове снимке, а планирано је да укључимо у овај систем предузећа и установе који већ имају сопствени видео надзор, као што су ЈКП „Видрак“, БИД зона, школе. У сарадњи са Полицијском управом биће опредељене локације, по свим показатељима најкритичније у граду, где ће бити постављене камере“, рекао је градоначелник Зоран Јаковљевић на данашњој конференцији за новинаре.
 
„Нови Закон о безбедности у саобраћају предвиђа између осталог да се 30 одсто од укупно наплаћених средства слива у градски буџет. Наша је обавеза да половина од тих средстава поново буде усмерена ка унапређењу безбедности саобраћаја“, оценио је овом приликом начелник Полицијске управе Ваљево Предраг Ђајић и додао да ће Ваљево  та средства искористити тако што ће набавити још камера како је и предвиђено планом усвојеним прошле године. „План подразумева постављање више од 30 камера на најзначајнијим саобраћајницима и раскрсницама у граду, што ће омогућити изузетно добру „покривеност“ терена“, рекао је Ђајић. Он је закључио и то  да је тренутно ситуација у граду повољна када је реч о кривичним делима и другим прекршајима из свих области и најавио подизање сарадње на још виши ниво између надлежних институција у граду и Полицијске управе.   
 
У циљу наставка добре сарадње града и Полицијске управе, али и као подршка квалитетном функционисању видео надзора, градоначелник је уручио начелнику Полицијске управе четири рачунара са штампачима и пратећом опремом у вредности од 250.000 динара, који су набављени средствима градског буџета. 

Leave a Comment