Више стипендиста него претходних година

Почетак » Више стипендиста него претходних година » Вести » Више стипендиста него претходних година

Стипендију Фондације за талентоване ученике и студенте града Ваљева у школској 2010./2011. години, од 236 кандидата колико се јавило на конкурс, добило је њих 188 што је за 37,23 одсто више него претходне године. Од тога, стипендију је добило 14 ученика основних школа, 27 средњошколаца и 147 студената.

 
Међу ученицима основних школа највећи број стипендиста је из Музичке школе, а са запаженим резултатима на такмичењима републичког ранга где су освајали једно од прва три места међу средњошколцима предњаче Гимназијалци. Студенти добитници стипендија студирају на 38 различитих високошколских институција у земљи и на четири у иностранству. Међу студентима стипендистима највише је оних који похађају основне студије, а просек оцена 10 у претходној школској години остварило је чак њих дванаесторо на девет различитих студијских програма.
 
Стипендије, које су бесповратна средства, у овој школској години на месечном нивоу за основце и средњошколце износе 2500 динара, а за студенте 4500.
 
Говорећи о резултатима конкурса на данашњој конференцији за новинаре, проф. мр Бранко Матић, председник Управног одбора Фондације изразио је задовољство због све већег интересовања ученика да конкуришу и остваре право на стипендију. „Град Ваљево улаже велике напоре да одржи овај ниво финансирања наших најбољих ученика, којих је на срећу из године у годину све више, а  који су уједно и наш највећи ресурс. Зато је потребно, због већег броја стипендиста да у следећој години повећамо средства на овој буџетској позицији са 7,5 на 10 милиона динара. То ће значити да се износ стипендија неће мењати и зато користим прилику да још једном упутим позив привредницима ваљевског краја да помогну Фондацији, да постану донатори и на тај начин директно подрже ову нашу изузетно надарену децу. Улагањем у њих, уложиће и у будућност овог града“, рекао је Матић.
 
Он је најавио унапређење рада Фондације и реорганизацију у наредном периоду и истако да Град и грађани Ваљева морају наћи начин да задрже ове младе талентоване људе који ће бити у прилици да своје знање, као најзначајнији ресурс, уложе у развој Ваљева.

 

Leave a Comment