Висока државна делегација посетила Истраживачку станицу у Петници

Почетак » Висока државна делегација посетила Истраживачку станицу у Петници » Вести » Висока државна делегација посетила Истраживачку станицу у Петници

 

Потпредесник Владе Србије Божидар Ђелић, министар просвете и науке Жарко Обрадовић и челници Ваљева посетили су Истраживачку станицу Петница (ИСП), која ће за неколико месеци, по завршетку реконструкције, постати водећи европски ваншколски образовни центар.
 
Влада Србије из кредита Европске инвестиционе банке определила је  7,3 милиона евра за изградњу Петнице, од чега је 5,1 милион евра за инфраструктуру и 2,2 милиона евра за опрему, рекао је потпредседник Ђелић након посете градилишту и позвао донаторе, предузећа, као и бивше полазнике Петнице да постану пријатељи тог научног центра и помогну да центар покрије оперативне трошкове.
 
“Апелујем да се прошири круг донатора Петнице. Већ 30 000 талентованих младих је прошло кроз овај Центар. Захваљујући овим инвестицијама имаћемо нову зграду за лабораторијски простор за хемију, биологију, физику, нови планетаријум, смештајни капацитет од 180 лежајева. Све у свему, повећање капацитета од 50 одсто и могућност да се дуплира број професора који ће проћи кроз обуку. Ово је део великих инвестиција у научно-технолошку инфраструктуру у нашој земљи вредан 400 милиона евра коју Влада Србије спроводи. Ово не би било могуће без града Ваљева и ово је снажан адут за Ваљево. На овај начин град води образовни туризам, који ће обезбедити да све већи борј школа из остатка земље и региона долази у Ваљево. Ово је нови имиџ Србије, не на речима, већ на делима“, рекао је потпредседник Ђелић.
 
Министар просвете и науке Жарко Обрадовић је рекао да се након изградње објекта морају осмислити садржаји: “Образовни систем Србије са ИСП треба да учини да знање које се стиче у школама буде овде проверавано и примењено. Користићемо станицу и за едукацију наставника, како би своја знања  што боље преносили ученицима. Надамо се ће се овде појавити и нови млади истраживачи и да ће Петница дати свој допринос у развоју истраживачких потенцијала које Србији требају за будућност. Од овог пројекта ће имати користи образовни систем, наука Републике Србије, као и град Ваљево”, рекао је министaр.  
Указујући на значај реализације једног овако великог пројекта и за град Ваљево, градоначелник Зоран Јаковљевић је рекао да су данашњи гости имали прилике да се увере да је Ваљево једно велико градилиште: “Обишли смо радове на основној школа, обданишту и сада у ИСП. Тиме доказујемо, да уз подршку Владе Републике Србије, локалне самоуправе које су способне и имају праве пројекте, могу да их реализују. Ми добро користимо овај Програм подршке грађевнској индустрији. Неке пројекте завршавамо, неки су у току, а неке планирамо у будућности. Ми ћемо на пролеће када се заврши овај пројекат, затражити помоћ надлежних министарстава и Владе Републике Србије да добро осмислимо одрживост целог система, јер је ово превелики залогај који локална самоуправа сама не може издржавати”
 
Вигор Мајић, директор Истраживачке станице у Петници је рекао да се радови јако ефикасно и квалитетно одвијају: “Све смо ближи завршетку проширења капацитета ИСП, које није само физичко проширење капацитета. То значи и отварање простора за многе нове садржаје и програме и идеје које су се годинама сакупљале. Бићемо врло срећни да испробамо још неку новину у раду, на задовољство ученика, студената и наставника са којима смо и до сад радили. У овом моменту се паралелно одвијају изградња нових објеката и четири летња програма ученика средњих школа из земље и иностранства. Од септембра крећу интензивнији радови на другим објектима, који сада нису могући због присуства деце. Пролеће 2012. године, када ИСП обележава 30 година свога постојања и рада, обележићемо на нама најдражи начин- у савременим, функционалним капацитетима и отварањем перспективе за даље ширење активности”.

 

Leave a Comment