Визија града по угледу на Ситард

Почетак » Визија града по угледу на Ситард » Вести » Визија града по угледу на Ситард
Делегација града Ваљева, коју је предводио градоначелник Зоран Јаковљевић, боравила је од 16. до 20. јуна у холандском граду Ситард-Гелену, у оквиру пројекта LOGO EAST 2- израде Визије града Ваљева до 2020. године, који финансира Краљевина Холандија. Процес који је у октобру започео у Ваљеву, уз помоћ представника управе града Ситард- Гелена, односи се на израду визије Ваљева до 2020. године. То ће бити документ, који ће бити „капа свих осталих докумената из којих ће поризилазити остале стратегије и пројекти од којих зависи развој града“, рекао је градоначелник на јучерашњој конференцији за новинаре.
Градоначелник је рекао да је боравак у Холандији био користан и испуњен активностима. На преподневним цесијама радило се на нашем документу, а у поподневним цесијама домаћини су обезбеђивали компетентне саговорнике из њихове Управе, јавних предузећа, привреде, полиције.
„Њихов град је чист, уређен, све функционише, на први поглед, како треба, људи су дисциплиновани, поштују прописе. За све време боравка нисмо видели ниједног полицајца“, рекао је градоначелник.
 
Дванаесточлана делегација града је у Ситард понела нацрт ове Визије и са партнерима из Холандије су дефинисане важне тачке тог документа. Душан Вукајловић, члан Пројетног тима, који уз Тим за промене учествује у изради Визије рекао је да је Визија Ваљева до 2020. године, идејни докумнт који је увод у неке друге пројекте који су врло важни за развој наше локалне заједнице. „Нека решења која имају у вези живота грађана и планског рада, ми желимо да применимо, јер треба само примењивати добра искуства и решења. Наш нацрт визије овакав какав јесте, умногоме се подудара са оним што смо видели у том граду. Сматрамо да је овај нацрт почетак. Пред нама су три месеца да побољшамо и усавршимо овај документ. Планирамо да на јесен буде усвоје у градској Скупштини, а касније ћемо тражити начин да дођемо до сваког дома и Ваљевца и да га презентујемо на начин који ће водити његовој реализацији. Осим наших партнера, гостопримство нам је указао пажњу и својим присуствој је овај документ и боравак у Холандији учинио још успешнијим, и српски амбасадор Чедомир Радојковић. Он нас је подржао и указао на важност овог документа који намеравамо да реализујемо у Ваљеву“, рекао је Душан Вукајловић.
 
Тијана Тодоровић, менаџер Канцеларије за развој локалне заједнице која активно учествује у изради стратешких докумената Ваљева, рекла је да је Визија почетна ставка у изради стратешких докумената и да Ваљево у исто време ради на ова три важна долумента.
Делегацију Ваљева у Ситарду предводио је градоначелник Зоран Јаковљевић, а чинили су је чланови Већа Душан Арсенић и Александар Јовановић, начелнице Градских управа Јелица Стојановић и Дагана Ђенић, директор Дирекције за изградњу Ваљева Милан Матић, потпредседник Привредне коморе Ваљево Петар Николић, Тијана Тодоровић, менаџер Канцеларије за развој локалне заједнице, Душан Вукајловић, члан Пројектног тима, Предраг Мартиновић, из Одељења за локални развој, привреду и комуналне послове, Марија Пантелић, представница фирме „Босис“ и Бранка Јевтић, новинарка Телевизије Ваљево.
 
Израда оваквог документа је важна за даље функционисање града, јер само стратешки планови развоја града, који су добијени уз подршку најширег слоја грађана и политичке заједнице су прихватљиви за будуће донаторе и фондове који нам се отварају на путу ка Европској унији. Иако у делу јавности постоји покушај да се ове активности везане за израду Визије града, Стратегије локалног одрживог развоја и Стратегије локалног економског развоја, представе као пуко губљење времена, енергије и новца, морамо и овом приликом нагласити да је Ваљево један од ретких градова кога су партнери из Холандије, из Мега програма и програма EXCHANGE 2 и Сталне конференције градова и општина, преопзнали као град са потенцијалом да квалитетно додје до ових докумената. Многи градови у Европи, али и у Србији за израду ових докумената су морали да издвоје огромна средства из својих буџета. Наш град то све добија бесплатно, уз едукацију сопствених грађана и запослених у локалној управи и јавним предузећима.
 
 

Leave a Comment