Влада Чешке Републике донирала до сада Ваљеву 3,2 милиона евра

Почетак » Влада Чешке Републике донирала до сада Ваљеву 3,2 милиона евра » Вести » Влада Чешке Републике донирала до сада Ваљеву 3,2 милиона евра

 

 

 

Амбасадорка Чешке Републике у Београду Хана Хубачкова пустила је у рад Црпну станицу „Градац“ која је реконструисана донацијом Владе Републике Чешке у износу од 200.000 евра. Ово је само један у низу успешно реализованих инвестиционих пројеката у Ваљеву захваљујући донацијама Владе Чешке Републике.
 
„Од 14 милиона евра, колико је Влада  Републике Чешке до сада донирала Републици Србији, чак 3,2 милиона определили смо за Ваљево“, истакла је Амбасадорка Хана Хубачкова овом приликом у Ваљеву. „Добру инострану сарадњу не би могли да реализујемо да немамо добре односе са локалном самоуправом и надлежним министарствима. Потврђени квалитет досадашње сарадње је допринео томе да Србија и даље остане међу приоритетним земљама у програмима иностране сарадње Чешке Републике“, рекла је Амбасадорка Хубачкова изразивши очекивања да ће добри резултати у имплементацији пројеката резултирати већем присуству чешких фирми у Србији. „Биће ми драго када успеси које смо постигли у Ваљеву буду презентовани на заседању чешко-српског Комитета у области економске сарадње где ће осим надлежних министарства бити присутни и привредници“, нагласила је Хубачкова у Ваљеву.
 
„Захваљујући донацијама Чешке Владе у Ваљеву је до сада реализовано неколико значајних пројеката. Изграђена је Црпна станица „Пакље“, којом је у великој мери побољшано снабдевање Града водом. Вредност овог пројекта била је 320.000 евра. За санацију „Јаза“ и изградњу канализационе мреже у том делу Града, а самим тим и решавање великог еколошког проблема који је био присутан деценијама у Ваљеву, издвојено је око 500.000 евра. Чешка Влада определила је и око 585.000 евра за топлификацију Града“, рекао је градоначелник Зоран Јаковљевић оценивши да су, уз донацију Чешке Републике, инвестиције у Ваљеву финансијски подржала и ресорна министарства Републике Србије.
 
Чешка Влада определила је и донацију у износу од 400.000 евра за изградњу Трансфер станице којом ће бити решен проблем управљања отпадом, а осим тога, захваљујући чешкој Влади, ЈКП „Видрак“ добило је нови камион за одвожење смећа.
 
Овом приликом у Ваљеву, најављен је и наставак реализације пројекта топлификације Града изградњом вреловодне мреже ка Здравственом центру, што такође донира Влада Чешке Републике у износу од 600.000 евра.
 
Помоћник министра животне средине, рударства и просторног планирања Небојша Покимица захвалио се Влади Чешке Републике на изузетној сарадњи не само на реализацији пројеката и на донацијама, већ и на подршци коју пружају Влади Републике Србије у процесу придруживања Европској унији. “Честитам и граду Ваљеву на успешно реализованим инвестиционим пројектима, јер потребно је много вештина које воде  до донаторских средстава. Очекујем да ће ово само бити увертира за неке још веће и значајније пројекте који ће се финансирати из предприступних фондова ЕУ“, рекао је Покимица.  
 
Амбасадорка Чешке Републике Хана Хубачкова боравила је данас у Ваљеву са сарадницима, директором чешке Развојне агенције Михајлом Паствинским, представницима Министарства за животну средину Чешке Републике и фирме „ВХС“ из Брна. Осим реконструисане Црпне станице „Градац“, они су заједно са руководством града обишли и будућу локацију Трансфер станице за одлагање комуналног отпада.

 

 

Leave a Comment