Владарске инсигније у Ваљеву

Почетак » Владарске инсигније у Ваљеву » Вести » Владарске инсигније у Ваљеву
Српске владарске инсигније први пут биће изложене на репрезентатиој изложби која ће бити уприличена у Ваљеву, на Сретење, у уторак 15. фебруара 2011. године, поводом обележавања националног празника Дана државности Републике Србије. Ова јединствена изложба биће отворена у 12.00 часова, а експонати од непроцењиве вредности и од изузетног значаја за државу биће изложени у Народном музеју у Ваљеву. 
 
„Кроз читаву историју Србије Ваљево је заузимало значајно место. Наш град је изнедрио многе великане, од Јакова Ненадовића до Проте Матеје, а Ваљево је и прво урбано насеље које је ослобођено од Турака. И због свега тога, због историјске важности Ваљева, није случајно да ће изложба владарских инсигнија бити на Дан државности отворена баш код нас“, рекао је градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић на данашњој конференцији за новинаре позивајући све грађане да не пропусте ову јединствену прилику и да посете изложбу која ће бити отворена до 22. фебруара 2011. године.
 
„Влада Србије се ове године определила за један нови концепт обележавања националног празника Дана државности, да кроз неколико изложби по први пут презентује јавности симболе државности. Владарске инсигније се изузетно ретко излажу и ја изражавам задовољство што ће оне баш бити изложене у Ваљеву које има непроцењив значај у националној историји. Имајући у виду да је ово први пут да се владарске инсигније излажу и да је питање када ћемо их ми сви следећи пут видети, оне ће бити транспортоване на посебан начин у понедељак, што ће такође бити интересантно како за медије тако и за ширу јавност“, оценио је овом приликом Дејан Ристић, представник Организационог одбора Владе Републике Србије на конференцији у Ваљеву, на којој су о значају овог догађаја не само за Ваљево, већ и за целу земљу, говорили и др Ана Столић, директорка Историјског музеја Србије и Владимир Кривошејев, директор Народног музеја Ваљево.
 
Циљ ове изложбе је да се јавности, кроз представљање самих симбола државности, на свеобухватан начин укаже на значај владарских инсигнија као симбола државе. Одржавањем ове уникатне изложбе, Ваљево је сврстано међу пет градова у Србији у којима ће бити реализован програм обележавања Дана државности.
 
Владарске инсигније које ће бити изложене чине круна, плашт, скиптар, орб и копча за плашт. То су једине владарске инсигније које Србија поседује и које је успела да сачува. Израђене су за чин крунисања краља Петра I, који је крунисан 8. септембра 1904. године у Београду, а миропомазан 25. септембра 1904. године у манастиру Жича.
 
Радно време Народног музеја у Ваљеву, од 15. до 22. фебруара, током одржавања изложбе биће од 10.00 до 21.00 сат, а улазак у централни објекат бесплатан.
 
Најављено је да ће изложбу отворити министар културе у Влади Србије Небојша Брадић. 

Leave a Comment