Водич кроз културна дешавања

Почетак » Водич кроз културна дешавања » Вести » Водич кроз културна дешавања
Публикација „Ваљевске летње игре 2009“ данас је промовисана у згради Скупштине града. Ради се о водичу кроз збивања током јула и августа, штампаном у хиљаду примерака, који је први пут објављен у нашем граду. У његовој припреми учествовале су све институције и установе културе у граду, а покровитељ је град Ваљево.
 
„Овај водич је најбољи одговор за све оне који тврде да је Ваљево мртав град, јер се велики труд мора уложити само да се посете сви догађаји који се одигравају овог лета“, рекао је Бранко Лукић, који је приредио овај водич. Захваљујући агенцији „Труст ме“ која је дизајнирала и штампарији „Ваљево принт, овај водич је добијен бесплатно, а током летњих дана, када је туристичка сезона у јеку, много ће значити не само за грађане, већ и за посетиоце Ваљева.
 
Душан Арсенић, члан Градског већа задужен за културу рекао је да је мимо досадашње праксе, акценат стављен на лето, како би се анимирали грађани, а пре свега млади људи који лето проводе у граду. „У целу ову причу укључене су све институције и установе које су имале задатак и обавезе да своје програме прилагоде летњим терминима и отвореном простору. Велики посао је урадила и Културно-просветна заједница која је успела да све програме обједини у једну овакву публикацију, која је Ваљеву била итекако потребна. Ми смо сада у сред неколико интересантних градских манифестација. Једна од њих је и Фестивал уметности младих „Раскршће“ који је синоћ почео и који није могао да има лепши почетак, јер се на синоћњем отварању изложбе сјатио велики број младих људи“, рекао је Душан Арсенић.
 
Осим Фестивала „Раскршће“ који је представљао Тома Митровић, о првом „Абро фесту“ који нас очекује идуће седмице говорили су Бранко Антонић , секретар „Абрашевића“ и Иван Пантелић, редитељ једне од четири представе које ће се одиграти на овом Фестивалу. Бранко Антонић је рекао да је ова брошура сјајна ствар која доказује да у граду има много тога што ми не знамо, не примећујемо, или не успевамо да разберемо у својој глави. „Много ми се свидело што се ова брошура већ налази на бројним местима у овом граду, хотелу, кафићима, фирмама, јер свако ко дође у Ваљево може видети да се овде дешавају лепе ствари, а не само ружне“, рекао је Антонић.
 
О Тешњарским вечерима које почињу 7. августа говорио је извршни директор Фестивала Весељко Белушевић, који је нагласио да је излазак из штампе ове брошуре успех и што се успело да се не само обједини рад, већ и да се натерају све институције културе да бар месец дана унапред осмисле своје програме. Он је овом приликом позвао и све привреднике да подрже реализацију културних дешавања преко лета, нарочито Тешњарских вечери. „Данас имамо разговоре са Карлсбергом, а ових дана треба да преговарамо и са Мерцедесом. Тужно је што упркос ранијим обећањима, ни једна банка са подручја града, а има их око 25, нас није подржала. Апелујем да упркос кризи, ипак одвоје део новца да реализујемо на прави начин Тешњарске вечери“, рекао је Белушевић.
 
Зора Бојичић, начелница Одељења за друштвене делатности у Градској управи рекла је да су средства за реализацију свих ових дешавања планирана буџетом установа за ову годину и динар неће бити утрошен преко тога. „ Ове године је направљен помак што су установе и институције део трошкова од новца који иначе добијају из градске касе, преусмериле на дешавања и током лета“, рекла је Зора Бојичић.
 
 

Leave a Comment