Вратити осмех деци

Почетак » Вратити осмех деци » Вести » Вратити осмех деци
Десеторо малишана из социјално и материјално угрожених породица добили су зимску гардеробу и пакете средстава за личну хигијену. Ову хуманитарну акцију град Ваљево реализује већ три године у оквиру имплементације стратешког документа-Локалног плана акције за децу. Програмом су обухваћена деца са евиденције Центра за социјални рад, смештена у старатељске породице, без родитељског старања као и малишани о којима брину самохрани родитељи. За децу из ове осетљиве категорије становништва, заменик градоначелника Станко Терзић, приредио је пригодан пријем, симболично у Дечјој недељи изразивши том приликом задовољство што је у прилици да уручи помоћ малим суграђанима.
 
„Град Ваљево чини велике напоре да у тешким временима помогне својим социјално најугроженијим суграђанима. Више од 55 милиона динара је издвојено у буџету за те намене. Уз то, за имплементацију Локалног плана акције за децу опредељено је милион динара у овој години. Од тих средстава за акцију помоћи сиромашној деци издвојили смо 220.000 динара. Поклони које уручујемо данас су скромни у односу на потребе ове деце, али говоре о томе да град брине о својим суграђанима и да се труди да помогне онима који су најугроженији“, рекао је Терзић.
 
Овом приликом Олга Јукић, председница Одбора за имплементацију ЛПА истакла је да очекује у следећој години дупло више средства за програме из ЛПА. „Одбор рационално користи опредељена средства и она су усмерена ка најсиромашнијој деци, којима је помоћ најпотребнија“, оценила је овом приликом председница Одбора.
Међу малишанима којима је уручена помоћ најбројнија породица били су Станковићи из Бабине Луке,  њих четворо Марија (12 година), Марко (11 година), Дарко (9 година) и Рајко (7 година) о којима брине самохрана мајка, храбра млада жена која пркоси суровим условима живљења у сталној борби за егзистенцију своје породице.
 
Након пригодне свечаности у Скупштини града, заменик градоначелника посетио је са сарадницима породицу четрнаестогодишње Јелене Кићановић из села Бачевци. Ова  девојчица има тежак облик инвалидитета. Рођена је са тешком урођеном аномалијом кичменог стуба,  живи у шесточланој сиромашној породици која се издржава од социјалне помоћи у трошној кући 25 удаљеној километара од Ваљева до које се долази старим, сеоским  путем, већ са првим снегом непроходним. Приликом посете, заменик градоначелника Станко Терзић уручио је Јелени новчану помоћ у износу од 30.000 динара и пакет средстава за личну хигијену, оценивши да је помоћ симболична у односу на потребе, али да очекује убудуће од целе локалне заједнице организоване акције које ће бар на тренутак вратити осмех на лице деце.  

Leave a Comment