За боље услове рада ватрогасаца и спасилаца

Почетак » За боље услове рада ватрогасаца и спасилаца » Вести » За боље услове рада ватрогасаца и спасилаца
Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић обишао је ваљевску  Ватрогасну јединицу и одржао састанак са представницима ове јединице, Одсека за ванредне ситуације, урбанистима Градске управе и Дирекције за изградњу Ваљева. Повод састанка је проширење ваљевског Ватрогасног дома, јер у постојећој згради не постоје основни услови за нормалан рад.
 
На основу нових надлежности које се пребацују на локални ниво и заштита од пожара и елементарних непогода постепено ће бити спуштена на ниво локалних самоуправа. У том смислу, неопходно је побољшати услове и опремљеност ових служба, у које се мало улагало претходних година, а које су од велике важности за безбедност становништва.
 
У Ваљеву тренутно 50 ватрогасаца има само једну спаваону  и мањак опреме и простора. На основу пројекта од пре 25 година, када је започета изградња данашњег Ватрогасног дома, планирано је да се изгради цео комплекс. Стало се на пола пута и састанак градоначелника Ваљева је почетак иницијативе да се ревидира тадашњи пројекат и изгради Центар за ванредне ситуације, који би  био један од важнијих у овом делу Србије. У оквиру оваквог Центра би поред ватрогасних и спасилачких јединица, радиле и службе спелеолога, ронилаца и осталих невладиних организација које делекују на нашем подручју.
 
„Сада постоји воља за поновним активирањем овог пројекта и жеља је да се обезбеди модеран и савремен простор са добрим условима за рад читаве службе за ванредне ситуације“, рекао је градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић.
 
Осим проширења смештајних капацитета, на састанку се чуло и да постоји идеја да се изгради хелиодром. Од Директората за цивилно ваздухопловство је потекла идеја и да Ваљево добије хелиодром, који би се користио у бројним ситуацијама.

Leave a Comment