За основце и ове године бесплатно летовање

Почетак » За основце и ове године бесплатно летовање » Актуелно » За основце и ове године бесплатно летовање

У оквиру Локалног плана акције за децу, град Ваљево ове године по други пут организује летовање на Црногорско приморје за основце из социјално угрожених породица. Основци, њих 50 биће смештено десет дана у периоду од 20. до 30. јуна у хотелу „Алет“ у Бечићима  у Црној Гори.

Обука непливача и школа пливања за 150 деце најмлађег узраста, бесплатно летовање за 50 малишана са сеоског подручја из материјално угрожених породица и пројекти цивилног друштва чији је садржај примерен њиховом узрасту, ове године ће у оквиру Локалног акционог плана за децу бити финансиран са три милиона динара из градског буџета.

„Град Ваљево кроз ЛПА за децу сваке године издваја одређена средства из буџета, која се у летњем периоду, када су деца на распусту, кроз пројекте и одређене активности реализују у граду на Колубари.

Данас смо одржали састанак са родитељима деце која су изабрана да ове године у складу са Локалним акционим планом за децу путују по други пут на летовање, које организује град Ваљево Ове године ће 50-ро деце из сеоских школа, искључиво деца са села о трошку града Ваљева боравити на мору у периоду од 20. до 30. јуна /десет дана – обезбеђен  пун пансион/. Смештај је обезбеђен у хотелу „Алет“ у Бечићима а туристичка агенција  „Национал“ је добила на тендеру. Заиста је ово једна дивна ствар коју организује Град. Деца која никада нису ишла на море имају прилику да то сада искористе, а од тога 90% деце која ће ићи на море су непливачи. О свему смо водили рачуна, па и о томе како у овој групи има и деце непливача, тако ће поред два кooрдинатора са њима путовати и два инструктора пливања, са задатком  да брину о њиховој безбедности и да их науче да пливају. Са децом ће поред координатора и инструктора путовати и лекар педијатар који ће 24 часа бринути о њима. За превоз основаца се побринула Предшколска установа „Милица Ножица“ која ће ангажовати свој аутобус за превоз основаца до одредишта и натраг. Полази се среду увече 19. јуна око 22 часа, а на одредиште се стиже у четвртак ујутру 20. јуна око 8 часова. Други пут да смо локални акциони план унапредили максимално и прилагодили га заиста потребама деце. Прошле године је то било седам дана, ове године смо то повећали на десет дана, десет пуних пансиона, значи сваке године повећавамо број деце и повећавамо квалитет услуге што  значи да ћемо и даље то развијати, јер се то показало као изузетно добро и заиста то пуно значи и родитељима и деци. За припрему деце за одлазак на море свакој породици биће додељена и једнократна помоћ од по десет хиљада динара. У предлагању и одабиру деце која ће ићи на море учествовали су директори основних школа и представници Центра за социјални рад. Сва деца су на прави начин по том питању рангирана. Изузетак чини ученик Саша Селаковић, који је завршио четврти разред основне школе и који путује ове године на море из разлога што је на свим досадашњим такмичењима освојио све могуће награде из математике. За ове две године је направљен обухват од стотину деце која су ишла на море о трошку града, а планирамо да идуће године још даље унапредимо овај план, тако што ћемо поред деце из материјално угрожених породица укључивати и децу која су на такмичењима постигла запажене резултате, одличне ученике и децу која су освојила награде на спортским такмичењима, што значи да ћемо ове активности ширити у том правцу.

Град Ваљево је ове године определио три милиона динара за Локални план акције за децу, од чега је 1,300.000 динара намењено за летовање 50-оро деце, 700.000 динара за реализацију пројекта цивилног друштва. Школицу за обуку малих непливача и школу пливања за 150 деце у три смене на базенима Спортско-рекреативног центра „Петница“ ове године организује Пливачки клуб „Валис“, уз инструкторе пливања а обезбеђен је и превоз деце, што све укупно Град финансира са милион динара“, истакао је Радоица Рстић председник Савета за социјалну политику града Ваљева.