За пројекте из културе 7,5 милиона

Почетак » За пројекте из културе 7,5 милиона » Вести » За пројекте из културе 7,5 милиона
Министарство културе и информисања Републике Србије финансираће са 7,5 милиона динара 13 пројеката установа културе у Ваљеву. „Ваљево је једини град у Србији у коме је више установа културе добило статус од националног значаја. Рад ових установа је оправдао то признање. Средства која ће добити за ове пројекте само допуњавају њихове програмске садржаје који су планирани одлуком о буџету. Град Ваљево је у овој години издвојио 117 милиона за финансирање установа културе што је око 5,14%“, рекла је на данашњој конференцији за новинаре Јелица Стојановић, начелница Градске управе за друштвене делатности, финансије, имовинске и инспекцијске послове. Она је истакла и то да је град у тешким временима, када је и републички буџет смањен, успео да остави средства намењена институцијама културе на прошлогодишњем нивоу. „То јесте мало, али је веома важно да није дошло до смањења тих средстава. Такође, оно што је важно, да су ове године средства за финансирање пројеката добиле и поједине културне институције у Ваљеву које до сада нису добијале ова средства. Важно је истаћи и то да су институције добиле и по неколико пројеката, што само говори у прилог чињеници да квалитета рад даје резултате“, рекла је овом приликом Јелица Стојановић.
 
Међуопштински историјски архив добио је на конкурсу министарства 1.910.000 динара, од тога 1.700.000 динара је за дигитализацију и набавку скенера, а 210.000 динара је за набавку архивских кутија. Пројекат који реализује Архив је значајан не само за ову установу, већ за град и целу Републику. Крајем октобра или почетком новембра биће отворена стална поставка у згради депоа. Архив се налази у згради некадашње Ваљевске болнице, а зграда депоа је хирушки павиљон који је подигнут 1907. године и део овог простора биће намењен за сталну поставку. 
 
Модерна галерија први пут добија значајнија средства од ресорног министарства. За пројекат који ће бити финансиран са 540.000 динара, ова установа је добила подршку од Истраживачке станице Петница. 
 
Народни музеј Ваљево већ 15 година добија пројекте које финансира ресорно министарство. У овој години министарство ће финансирати четири пројекта ове институције културе са 1.307.000 динара. Од тога три пројекта су директна, где је Народни музеј носилац пројекта, а у четвртом пројекту музеј је партнер Народној библиотеци из Осечине. Реч је пројекту „Ваљево 1914-1915.град болница“ други елемент која ће бити мобилна и биће постављена и у другим градовима на српском и енглеском језику. Други пројекат је везан за конзервацију предмета из уметничке збирке, трећи пројекат се односи на истраживање о друштвеном животу у ваљевском крају током 20 века, а четврти пројекат је везан за финансирање из области нематеријалног културног наслеђа и односи се на обичај прела у осечанском крају. 
 
Матична библиотека „Љубомир Ненадовић“ добила је подршку Министарства културе и информисања за реализацију три пројекта у укупној вредности од 540.000 динара. Реч је о пројектима који се односе на осавремењавање рада ове установе културе. Два пројекта су из области културног наслеђа, а један је из области савременог стваралаштва.
 
Завод за заштиту споменик културе добио је три пројекта које ће  Министарство културе и информисања финансирати са 2.555.000 динара, а Министратсво рада, запошљавања и социјалне политике са 964.820 динара. Реч је пројекту истраживања српских војничких гробаља и споменика културе у Истанбулу, као и за израду пројектне документације за храм у Славковици и за крипту у цркви у Богатићу. 
 
Центар за културу у овој години реализоваће два пројекта која ће са 750.000 динара финансирати Министарство културе и информисања. Овим средствима биће финансиран Џез фест и дечја луткарска представа која ће бити реализована у сарадњи са Пулс театром из Лазаревца. 
 
 
 
 

Leave a Comment