За само месец дана у Ваљеву пописано 20.000 нелегално изграђених објеката

Почетак » За само месец дана у Ваљеву пописано 20.000 нелегално изграђених објеката » Актуелно » За само месец дана у Ваљеву пописано 20.000 нелегално изграђених објеката
legalizacija 1legalizacija 3

Град Ваљево је окончао попис незаконито изграђених објеката у року који је дало Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, а то је 1. март. До данас је пописано 20.000 објеката.

Поводом успешне реализације овог посла, који се спроводи на основу Закона о озакоњењу објеката, у Ваљеву су боравили Даринка Ђуран, помоћница министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Милан Ракић, саветник министарке.

У име градоначелника града Ваљева др Слободана Гвозденовића, помоћницу и саветника министарке Михајловић, примио је помоћник градоначелника Саша Симић, који је координатор пописа нелагално изграђених објеката са сарадницима. Овом приликом одржан је састанак на коме је било речи о  евиденцији незаконито изграђених објеката на територији Ваљева и пословима који следе.

„Током 2016. године у Ваљеву је пописано само неколико хиљада, а за протеклих месец дана, пописано је чак 20.000 нелегално изграђених објеката. Један велики посао је урађен, пре свега за овај град, због могућности да се приходује у буџет града. Ми смо ту, да као Министарство помогнемо на који начин ће се ово даље реализовати. Само је један део посла завршен и крећемо даље. Овим темпом настављамо ка доношењу решења.

Данас смо са запосленима који раде ове послове разговарали о томе какву подршку од нас очекују, јер следе тзв. квоте, број решења која се морају урадити на недељном и месечном нивоу.

Оно што је битно да су ангажовани додатни људи за послове озакоњења и ми ћемо омогућити да се ојачају кадровски капацитети овога града, што се тиче грађевинарства и урбанизма. Свака част граду Ваљеву, јер је окончан, први пут, попис незаконито изграђених објеката“, рекла је помоћница министра Даринка Ђуран.

Она је рекла да од сутра грађевински инспектори крећу да раде решења. Први акт који се доноси је решење о рушењу, али то не значи да ће се објекти грађана и рушити, рекла је Даринка Ђуран. „То је само један поступак у низу поступака у оквиру Закона о озакоњењу и порука грађанима је да дају минимум документације која треба да се достави. Такса за породичне и стамбене објекте је 5.000 динара и уколико упоредимо са ранијим законима о легализацији, можемо да кажемо да је то минимум. Рок за доношење решења је један квартал, а крајњи рок за озакоњење је три године, што је и најавила потпредседница Владе и министарка Зорана Михајловић“, рекла је помоћница министра. Она је поручила грађанима да легализација објеката чека или њих, или њихове наследнике и да се мора уписати све што је грађено, како би могло да се прометује на тржишту.

Она је закључила да ово решење које добију грађани производи исто правно дејство, као да је објекат од почетка грађен легално.

Помоћник градоначелника Саша Симић је нагласио да ће посао у Ваљеву бити завршен до краја, јер ако је за месец дана пописано 20.000 објеката, нема препрека да се поступак озакоњења ефикасно и заврши.

„Трудимо се да као нова градска власт испуњавамо обавезе које се испред нас постављају. Са добром конекцијом коју имамо са надлежним министарством, сви послови ће бити завршени у року“, оценио је помоћник градоначелника Симић.

Грађани који су годинама чекали решења мораће да их и добију, када поднесу уредну документацију, речено је приликом данашње посете. Представници Министарства грађевинарсвтва, саобраћаја и инфраструктуре ће надгледати темпо издавања решења, што ће осигурати да се овај захтеван и важан посао обави на најбољи могући начин и да се спречи да се предмети поново нагомилавају и нерешавају као што је то био случај у претходном периоду.