За три године потпуно нов Центар за културу

Почетак » За три године потпуно нов Центар за културу » Актуелно » За три године потпуно нов Центар за културу

За потпуно реновирање Центра за културу Град је издвојио 120 милиона динара. Прозори на службеним просторијама нису мењани од отварања Дома културе 1960. године.

Зграда Центра за културу репрезентативна је сама по себи, а Центар за културу је најважнија установа културе у Ваљеву. Због свега тога зграда је заслужила да темељно буде реновирана. Средства од 120 милиона која је Град издвојио биће утрошена у наредне три године: у овој години 20 милиона, а у следеће две по 50 милиона динара.

Планирано је да у 2018. годинуи буде потпуно замењен кров са олуцима, као и око шездесет дрвених прозора на делу зграде где се налазе службене просторије.

Поред ових 120 милиона Град је из буџета издвојио и 11,5 милиона за неопходне пројекте, како би радови могли да се одвијају по плану:

Пројекат климатизације Велике сале

Електро и машински пројекат Велике сале

Пројекат реконструкције седишта Велике сале

Пројекат цугова велике сцене

Пројекат соларних панела

Већ су урађени пројекти расвете и озвучења, пројекат лифта за инвалиде, као и пројекат енергетске ефикасности зграде.

Директор Центра за културу Милош Смиљанић каже да ћемо, када се ови радови окончају, практично имати потпуно нову зграду Центра за културу. Он подсећа да су прошле године комплетно замењени прозори на главном делу зграде.

Директор Смиљанић каже, такође, да руководство Града има пуну свест о значају Центра културу и о неопхопдности да ова установа буде најрепрезентативнија у сваком смислу. Менаџмент Центра за куклтуру сваки динар је утрошио на користан начин и учинио га видљивим.

Зашто је Центар за културу репрезентативна установа? Зато што ће филмове у новоотвореном биоскопу “85”, имајући у виду посету у прва три месеца рада, видети око 30 000 људи. И зато што ће програме у Великој сали и Арт холу видети исто толико грађана, ако не и која хиљада више. Практично цело Ваљево.

И то се све постиже уметничким и културним програма високог нивоа, почев од гостујућих и позоришних представа домаће продукције, па преко изложби, радионица, промоција књига, трибина, концерата, који искључују естраду.

Директор Сниљанић посебно држи важним програм Ваприл када се шансе дају ваљевским уметницима да се представе и наметну публици.