Заједнички састанак представника локалних самоуправа и фабрика наменске

Почетак » Заједнички састанак представника локалних самоуправа и фабрика наменске » Вести » Заједнички састанак представника локалних самоуправа и фабрика наменске
На заједничком састанку представника Ваљева, Чачка и Лучана, који је у петак и био домаћин овог скупа,  договорено је да се до краја јануара пошаље предлог Влади Србије да се локалним самоуправама уплате обавезе одбрамбене индустрије по основи пореза на зараде, закључно са 31. децембром 2009. године. Овај порез, у износу од 40 0дсто, фабрике су  требале да уплаћују локалним буџетима, или да се обавезе регулишу на други начин.
 
Влада Србије је 2005. године усвојила концепт реструктурирања и финансијске консолидације свих предузећа групације одбрамбене индустрије, којим се обавезе конвертују у трајни улог Републике у капитал предузећа. По препоруци Владе Србије, ХК „Крушик“ више од четири године није уплаћивала порез на зараде, тачније 40 одсто . Сада би тај новац могао, преко компензације, да буде градски приход, сматра помоћник градоначелника Ваљева Радивоје Милутиновић.
 
Градови Ваљево, Чачак и Крагујевац и општине Лучани и Обреновац најмање четири године не добијају законских 40 одсто од пореза на зараде запослених у  фабрикама наменске индустрије која се налазе на њиховим територијама. Према проценама локалних самоуправа, по овој основи држава им је укупно дужна око милијарду динара. Према речима представника ових локалних самоуправа, поред проблема у функционисању због прошлогодишњег значајног умањења трансферних средстава са републичког нивоа, без 40 одсто од пореза на зараде запослених у наменској индустрији рад ових градова и општина биће доведен у питање.
 
На састанку одржаном у Лучанима,поред представника општина и градова, присуствовао је и менаџмент војних фабрика, чачанске „Слободе“, „Крушика“ из Ваљева, и „Милана Благојевића“ из Лучана. Представници  Обреновца нису дошли , али су поручили да се придружују свим закључцима.  На састанак у Лучанима били су позвани и представници Крагујевца, али они нису дошли. Према речима председника Лучана Слободана Јоловића, из Крагујевца је поручено да су они тај проблем решили тако што су дуг према локалној самоуправи претворили у свој капитал.
 
„ Крагујевац то може, јер добија 100 милиона евра из државног буџета и тако може да функционише. За нас остале локалне самоуправе, ово су значајна средства. У Лучанима је трећина запослених управо у наменској индустрији“,  рекао је Јоловић. Председник општине Лучани Слободан Јоловић рекао је новинарима да још нису коначно утврдили о коликој се суми ради, јер се дуг различито евидентирао у пореским управама и војним фабрикама.
 
„ Зато смо затражили да се до краја јануара усагласе стања у пореским управама и предузећима. Овај потез није против наше војне индустрије, нити против државе, већ само тражимо оно што нам припада“ рекао је Јоловић, истичући да се ради о војним фабрикама које су веома урушене током рата и које се још нису опоравиле од разарања. Како је речено на конференцији за новинаре, држава је већ претварала дуг војних фабрика по основи пореза на зараде у свој капитал, али у стопроцентном износу, односно укључујући и део који законски припада локалним самоуправама.
 

Помоћник градоначелника  Ваљева Радивоје Милутиновић рекао је да је дуг према локалној самоуправи 170 милиона динара. Предлог је да се држави понуди да по основи дуговања према локалним самоуправама, уступи објекте на њиховим територијама, пре свега напуштене касарне и домове војске.  

Leave a Comment