Заједнички став позиције и опозиције

Почетак » Заједнички став позиције и опозиције » Вести » Заједнички став позиције и опозиције
Одборници Скупштине града Ваљева усвојили су закључак којим су дефинисане мере које ће локална самоуправа и надлежни државни органи предузети како би била превазиђена тешка ситуација у приватизованој Фабрици вијака „Градац“ чији запослени већ 20 дана штрајкују глађу.
 
У закључку који је усвојила Скупштина града наводи се између осталог и то да се упути захтев Влади Републике Србије и ресорним министарствима да у оквиру својих овлашћења преиспитају статус приватизоване ФВ „Градац“. Осим тога, тражи се да хитно и неодложно министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић прими делегацију синдиката ФВ „Градац“ са представницима локалне самоуправе у вези решавања насталих проблема и у вези приватизације због чега је дошло до генералног штрајка. Скупштина града Ваљева подржала је захтеве радника ове фабрике у вези исплате осам заосталих зарада, повезивања радног стажа, уплате здравственог осигурања и обезбеђивања социјалног програма у договору са синдикатом. Усвојено је између осталог да Скупштина града захтева од Тужилаштва за организовани криминал да хитно отвори истрагу о пословању ФВ „Градац“ од тренутка приватизације до данас, с обзиром на то да постоје одређене индиције запослених у овом предузећу за озбиљно кршење закона од стране већинског власника. У закључку се наводи да уколико истрага потврди индиције, Скупштина тражи од Тужилаштва да спроведе законом предвиђене мере међу којима је и најрадикалнија-привремено преузимање предузећа.  Одборници су на данашњој седници још једном упутили апел радницима који штрајкују глађу, да га што пре прекину.
 
Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић нагласио је у свом изгалагању да је циљ руководства Града да предузме све законске мере које ће довести до прекида радикалног штрајка глађу, пре свега због лошег здравственог стања запослених.
 
Током седнице запослене ФВ „Градца“ обишли су помоћница министра за рад и социјалну политику Радмила Катић и помоћник градоначелника Радивоје Милутиновић.
 
Седници Скупштине града присуствовали су представници четири синдиката Фабрике вијака „Градац“, који су се обратили одборницима износећи детаљно ситуацију у овом приватизованом предузећу, као и представници синдиката фабрике „Крушик акумулатори“. 

Leave a Comment