Заједничким снагама до решења вишедеценијског проблема аерозагађења

Почетак » Заједничким снагама до решења вишедеценијског проблема аерозагађења » Актуелно » Заједничким снагама до решења вишедеценијског проблема аерозагађења
1256

Једна од главних тема последњих дана у Ваљеву је аерозагађење и како решити вишегодишњи проблем ваздуха треће категорије. Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић састао се данас са представницима Агенције за заштиту животне средине у циљу што хитнијег решавања овог проблема који мучи грађане Ваљева у току грејне сезоне.

На конференцији за новинаре која је одржана након стастанка, градоначелник је истакао да град Ваљево има вишедеценијски проблем са лошим квалитетом ваздуха и да ова градска власт неће гурати проблеме под тепих већ ће их решавати како би суграђанима омогућила што бољи квалитет ваздуха.

„ Лош квалитет ваздуха посебно је изражен у зимском периоду и доминантно је везан за индивидуална ложишта која су нажалост у већини случајева узрок свих ових невоља са квалитетом ваздуха али и са неповољним метереолошким условима. На последњој градској скупштини усвојили смо захтев опозиције о одржавању јавне расправе о квалитету ваздуха и о нивоу загађености ваздуха у Ваљеву. Ова тема фактички представља почетак озбиљног решавања проблема од стране градске власти и уз помоћ и подршку свих републичких институција које нам стоје на располагању. Разлог је наравно брига о здрављу грађана, који имају право на здраву животну средину и на квалитетан ваздух. Де факто је да су индивидуална ложишта проблем који је пре свега финансијски и социјални али проблем и у вољи грађана да превазиђу то да се прикључе на Топлану. Исто тако проблем је везан и за саобраћај. Ваљево је град који има око 20.000 дизел аутомобила и емисија штетних гасова из мотора је прилично велика, не само у зимском периоду него и у свим другим периодима године, али то је нешто што прати модерну цивилизацију и нешто што је свакодневица не само у Ваљеву него и у свету. Оно што смо договорили на данашњем састанку када смо причали о мерама које ћемо предузети, јер проблем се не може решити ад хок, јесте пре свега повећање броја прикључака на Топлану али исто тако и њен прелазак на гас, као и прикључење јавних установа Топлани. Очекујемо и надамо се да ће бити смањење цене грејања и управо су те јавне установе таргет- мета неких наших активности које су везане за њихово прикључење на Топлану пре свега у самом центру града али и у ширем центру, што се надам да ћемо постићи у неком врло блиском наредном периоду“, истакао је градоначелник и навео пример Немачке као државе у којој је овај проблем регулисан законом.

Филип Радовић, директор Агенције за заштиту животне средине рекао је да град Ваљево има пуну подршку Министарства за заштиту животне средине и свих републичких институција које су укључене у решавање овог проблема.

„Наиме девет од десет становника планете Земље суочава се са загађеним ваздухом. Према процени Светске здравствене организације аерозагађење је један од највећих изазова савремене цивилизације. Ситуација је таква да нажалост ни град Ваљево није искључен са тог списка. Оно што јесте добро је то да је у току претходне године ваздух био бољи у шест градова у Србији и да Влада Републике Србије у склопу своје политике створи што више радних места и да инвестира у читав систем и животну средину. Најбољи показатељи су формирање ресорног министарства, инвестиције у електропривреди Србије и инвестиције у нову топионицу у Бору, а све је то допринело бољој слици ваздуха у Србији. Сада је пред нама решавање проблема у Ваљеву. Јасно је да град Ваљево има подршку Владе Републике Србије и да је ресорни министар заинтересован да у сваком смислу помогне Ваљеву. Оно што је такође важно је то да смо на терену затекли градоначелника, који је са дозом ентузијазма и повишене одговорности приступио решавању овог проблема у жељи да га што скорије реши. Проблем постоји деценијама, али се нико раније није бавио њим. Данас имамо и ресорно министарство и градоначелника који ће се бавити овим проблемом. На данашњем састанку смо пре свега прошли оно што је и урадила радна група за смањење аерозагађења а то је детектовање мера које су неопходне да би се променило стање квалитета ваздуха. Те мере су често врло скупе, захтевају велика финансијска улагања и промену свести о ономе о чему је причао градоначелник и узео за пример државе западне Европе. Оно што ће бити прва мера након овог састанка је то да ћемо известити ресорног министра шта смо урадили и тражити да се помоћ реализује током наредне године и да се помогне Градској управи у преласку на алтернативна средства грејања. Након тога кроз разне видове финансијских инструмената изнедрићемо механизме који ће финансирати енергетску ефикасност која је врло важна, јер су у Србији као и у Ваљеву највећи извор загађујућих материја у ваздуху индивидуална ложишта. Сведоци смо да су неке државе попут Аустрије и Мађарске, не само смањиле загађење него и 2008. године превазишле Светску економску кризу тако што су инвестирале у енергетску ефикасност. То значи да ћемо на тај начин створити више радних места у Ваљеву али и смањити загађење,“ рекао је Радовић.

Директор Агенције за заштиту животне средине додао је да је ово дугачко путовање али да свако путовање почиње обичним кораком: „Ми смо данас направили почетни корак и верујем да ћемо ако будемо наставили овим континуитетом и залагањем, пре свега градоначелника и Министарства у наредном периоду превазићи овај проблем.“