Закључена изборна листа за локалне изборе

Почетак » Закључена изборна листа за локалне изборе » Актуелно » Закључена изборна листа за локалне изборе
Градска изборна комисија у Ваљеву, на седници одржаној синоћ у 19 часова, донела је одлуку о проглашењу и закључењу изборних листа за републичке и локалне изборе, који ће се одржати 24. априла.
Изборна листа за локалне изборе се састоји од следећих странака.
1. Александар Вучић- Србија побеђује – 51 кандидат за одборнике
2. Тим за Ваљево- Демократска странка- Социјалдемократска странка- Либерално демократска партија- Нова странка- 51 кандидат за одборника
3. Ивица Дачић- „Социјалистичка партија Србије (СПС)- Јединствена Србија (ЈС), Српска народна партија (СНП) – Наша прича је Ваљево“ – 51 кандидат за одборника
4. Раднички покрет Ваљево- 17 кандидата за одборника
5. Група грађана „Победа-инж. Драгољуб Крстић“ – 34 кандидата за одборника
6. „Покрет за Ваљево и демократску срећну Србију“- 34 кандидата за одборника
7. „Доста је било- Саша Радуловић“ – 17 кандидата за одборника
8. Др Војислав Шешељ- Српска радикална странка – 34 кандидата за одборника
Закључен је бирачки списак на коме се налази 79.532 гласача. Донета је одлука да штампа исто толико листића, увећаних за 80, као обавезна резерва, предвиђена законом до 0,3%.
Председник Градске изборне комисије Владан Јеринић је рекао да је одлучено да се штампа 0,1% више листића од броја гласача, узимајући у обзир да излазност на гласање није 100%.
„Чекали смо пресуде Управног суда, јер су у поступку кандидовања и проглашења изборних листа биле две жалбе. Одговор на те две жалбе смо добили касно синоћ. Кад је у питању Покрет за Ваљево, одговор је стигао у 18.30. Листа коју смо ми оспорили и ускратили проглашење, добила је могућност да се појави на изборима.
Листа Српског покрета „Двери“ Бошко Обрадовић- Нова снага Србије, коју је Комисија у првом решавању проценила да испуњава све услове, изгубила је тај статус и омогућено им је да исправе то што им је у приговорима указивано. Исход ћемо знати у наредних 48 сати. Комисија је била обавезна да синоћ објави збирну листу, без обзира на исход овог приговора.
У случају Покрета за Ваљево, Комисија је испоштовала све кораке у процедури и тражила је допуну. Покрет је испоштовао све што смо тражили, али у том тражењу, ми смо их обавезали да изврше корекције на оном спорном давању сагласности бирача.
У другом случају смо донели решење о проглашењу листе, а приговором се инсистирало и тражило на проглашавању назива обрасца за давање сагласности са овим претходним кандидовањем и подносиоцима те изборне листе. У овом случају је била процедурална грешка, јер нисмо тражили исправљање, ценећи да онај назив који је споран, а ради се о регистрованој политичкој странци Српски покрет „Двери“, неспорно је коме је бирач дао сагласаност, без обзира на паролу у називу листе- Нова снага Србије. То је асоцирало да се ради о групи грађана, што је неспојиво по закону.
Сада им је дата прилика да усагласе назив обрасца на коме ће дати подршку и да скупе 510 потписа за подршку“, рекао је председник Градске изборне комисије.