Заменик градоначелника приредио пријем за госте из Русије

Почетак » Заменик градоначелника приредио пријем за госте из Русије » Вести » Заменик градоначелника приредио пријем за госте из Русије
Заменик градоначелника Драгољуб Крстић примио је госте из Руске Федерације , Кнегињу Олгу Николајевну Куликовскају-Романову,удовицу Тихона Николајевича Куликовскога-Романова потомка Николаја другог, Наталију Коцев руководиоца међународног Јавног фонда Јединство православних народа,Татјану Берјозову директорку културних програма у Руском дому са сарадницима.
 
“ Ова посета доказ је да су врата нашег града отворена за госте са све четири стране света и да је овакав рад заправо прекид једне лоше праксе каква је постојала у претходном периоду . Ово је наставак и континуитет доласка наших пријатеља из Русије. То је одраз једног новог курса који ће се дешавати у овом граду . Ми смо после једног вишегодишњег наопаког приступа који је постојао отворили овај град за све . Први пут после дуго времена  сарадња се наставља на плану спортских, културних, економских и привредних веза са нашом братском Русијом. Част ми је да имамо овакве госте“, рекао је  заменик градоначелника Ваљева Драгољуб Крстић.
 
Кнегиња Олга је рођена у Ваљеву и приликом ове посете посебно је нагласила да је Рускиња из Ваљева. „Историја је таква, да се све враћа на своје место. После толиких година,  (60 година) , ја сам лутала по свету и поново дошла у Ваљево. Још нисам ништа видела, тек сам стигла, али може бити да ћу пронаћи кућу у којој сам некад живела „, рекла је кнегиња која је поред тога што је рођена у Ваљеву , крштена је у цркви у Петници коју ће обићи.
 
Следеће године се обележава  400 година од постојања породице Романов, па ће тим поводом, Друштво српско-руског пријатељства из Ваљева  заједно са њиховим пријатељима из Београда, организовати разне активности. Договорено је да се уради поставка фотографија и докумената који су утицали на ток српске историје. Међу изложеним документима биће и телеграм који је цар Николај други послао када се наша војска 1916 године повукла у Албанију и спасао велики број војника издавши наредбу да савезнички бродови приме исцрпљену српску војску или  у противном Русија закључила сепаратни мир.
 
Фонд Кнегиње Николајевне ће управо поводом поменуте прославе организовати низ изложби па је она изразила наду да би се понешто од тога могло донети и у Србију и Ваљево.

Leave a Comment