Заседао Штаб за ванредне ситуације

Почетак » Заседао Штаб за ванредне ситуације » Вести » Заседао Штаб за ванредне ситуације
Штаб за ванредне ситуације града Ваљева разматрао је на данашњој седници комплетну ситуацију у граду и околини и констатовао да су сви магистрални и регионални путеви проходни, као и приоритетни локални путеви и улице и да нема већих проблема у одвијању свакодневних активности. С обзиром на то да су најављене нове снежне падавине и да смо изложени екстремно ниским температурама, Штаб је наложио свим надлежним јавним службама да буду у приправности током наредних дана и за викенд, да организују мобилне тимове и ангажују додатне, уколико буде било потребно.
 
Штаб је на данашњој седници констатовао да је највише проблема било приликом чишћења путева на Дивчибарама, Повлену, Горњем и Доњем Таору,  где су упућене додатне екипе и појачана механизација. Предузећима која одржавају путеве, због нових снежних падавина које су најављене, наложено  је  да појачају број екипа и ставе у функцију сву расположиву механизацију. Приоритетан задатак биће збрињавање оболелих, повређених и других угрожених лица у планинским, тешко приступачним пределима.
 
Штаб је наложио државним органима и надлежним службама да током викенда обезбеде мобилне тимове и дежурства. Сви капацитети и расположиви ресурси биће у функцији. Уколико они нису довољни, биће ангажовани и припадници Војске Србије, као и друга грађевинска предузећа.
Штаб је упутио апел,  пре свега  нашим старијим суграђанима да без преке потребе, због леда и ниских температура не излазе из својих домова. Обавеза референата месних канцеларија у брдско-планинским пределима је да изврше процену безбедности тамошњих становника и да извештавају о евентуалним угроженим особама, старим, болесним или повређеним, како би им се помоћ благовремено указала.
 
Комуналној полицији и инспекцији наложено је да врше константне контроле спровођења градске одлуке о уклањању снега и леда са тротоара. Штаб је наложио свим државним институцијама и јавним предузећима  да уклоне снег и лед испред  улаза у своје објекте.
 
Штаб свакодневно прати развој ситуације и налаже појачану мобилност свим надлежним службама, а по процени спреман је и да прогласи ванредно стање на нивоу града или само у најкритичнијим подручјима. 

Leave a Comment